Terrormisstänkt man hade öppen Facebook

Den terrormisstänkte Mutar Muthanna Majid har en öppen Facebook-profil och gjorde en "incheckning" i Sverige redan i september.

20 november 2015 14:04

Mutar Muthanna Majid som Säpo uppger misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige och som på torsdagen greps i Västerbotten har en Facebook-profil som är öppen för allmänheten. I ett flertal statusuppdateringar har han sedan september angett sin position som Boliden i Västerbotten. Den första "incheckningen" han gjorde i Sverige var den 17 september i Märsta. Att Mutar Muthanna Majid ska ha befunnit sig i Sverige i flera månader har varken Migrationsverket eller Säpo velat kommentera.

I sin Facebook-profil har den misstänkte mannen lagt upp en rad profilbilder på sig själv och i de statusuppdateringar han gjort skriver han ingenting som kan tyda på att han har radikaliserats. Bland de sidor han gillar finns Ica Boliden, Skellefteå och Malmhallen.

I åklagarens framställan om förordnande om offentlig försvarare har stavningen av den terrormisstänkte mannens namn ändrats. Hans nationalitet har också utelämnats.

Anledningen är att svenska myndigheter ännu inte är säkra på vem mannen är, skriver dn.se.

- Identitetsuppgifterna är inte helt säkra, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, som har tagit över ansvaret som förundersökningsledare, till tidningen.

På frågan om det är rätt person som har gripits svarar Ihrman:

- Än så länge talar allt för det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!