Byggnationen har tagit över ett decennium och kostat motsvarande 1,5 miljarder kronor. Den 20 000 kvadratmeter stora moskén har plats för över 10 000 besökare.

Den här moskén kommer att bli ett extremt viktigt andligt centrum för muslimer i Moskva och i hela Ryssland. Den kommer att vara en källa för utbildning, spridande av humanistiska idéer och islams sanna värderingar, sade Putin i ett tv-sänt tal.

Den ryska regeringen oroas av att ryssar reser för att strida med extremistgrupper i Syrien och Irak. Inrikesministern beräknar att omkring 1 800 ryska medborgare strider för Islamiska staten (IS).

Putin passade på att gå till angrepp mot jihadisterna.

Vi ser vad som händer i Mellanöstern där terrorister från den så kallade Islamiska staten smutsar ner en stor världsreligion, smutsar ner islam, för att så hat, sade han.

Putin och Erdogan väntas senare under onsdagen diskutera konflikten i Syrien. Ryssland ska nyligen ha skickat trupper, stridsvagnar och stridsflyg till landet, enligt USA, som fruktar att Moskva ska börja strida på president Bashar al-Assads sida. Stormakterna har en gemensam fiende i landet i form av IS.