Furuviksapa lurar besökarna

Schimpansen Santino i Furuviksparken lurar medvetet zoobesökarna för att kunna kasta sten på dem. Han planerar dessutom bedrägeriet långt i förväg, enligt en studie.

10 maj 2012 16:43

Forskarna tror att beteendet är vanligt hos schimpanser.

Santino blev känd för några år sedan när det visade sig att han samlade stenar och andra hårda föremål på hög för att kunna pricka folk med projektilerna. Den nya studien bygger på noggranna observationer av schimpanshannen under 114 dagar. Forskarna upptäckte att Santino avsiktligt gömde stenarna under höbalar eller bakom stockar — så nära besökarna som möjligt.

Det mest anmärkningsvärda var att han gjorde detta innan det fanns besökare på plats. Sedan satte han sig och väntade. När människorna kom spelade han vänlig och mumsade kanske lite på ett äpple.

När folk kommit tillräckligt nära, tog han plötsligt upp projektilerna och kastade dem på folk. Intressant nog observerade forskarna, som publicerar sina rön i Public Library of Science, när Santino första gången betedde sig på det här sättet. Det var uppenbarligen något han själv tänkt ut — en spontan innovation för att kunna lura besökarna i fällan.

Mathias Osvath, kognitionsforskare vid Lunds universitet och ledare för studien, tror dock inte Santino är speciell på något sätt. Att kunna planera i förväg, föreställa sig hur andra kommer att agera innan de ens visat sig, och sedan bedra dem sågs länge som unika mänskliga egenskaper. Men allt fler studier har avslöjat att andra arter besitter många av våra förmågor. Santino är bara ett ovanligt tydligt exempel på att andra djur kan ägna sig åt avancerad planering och bedrägeri.
- Jag skulle tippa att det här ett vanligt beteende bland schimpanser, och kanske även de övriga människoaporna, säger Osvath.
Han misstänker att kapaciteten kan finnas även hos andra djurarter.
- Kråkfåglarna är tänkbara kandidater, kanske elefanterna, och möjligen även vissa rovdjur, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!