Bloggaren som gjort sig känd under pseudonymen "Julia Caesar", skrev i söndags en krönika om hur hon upplevde sig förföljd av Dagens Nyheters Niklas Orrenius och frilansjournalisten Annika Hamrud. Krönikan fick stor spridning på nätet och båda journalisterna fick ta emot flera hot.

Nu väljer Expressen att publicera en artikel av Annika Hamrud där Julia Caesars namn röjs.

Med tanke på hennes stora inflytande och roll i den alternativa debatten på nätet har vi fattat beslutet om att hennes namn borde komma fram för att man ska kunna ha en öppen debatt, säger Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare vid Expressen.
Hon är en van och slipad debattör, och hon är en av den högerpopulistiska nätrörelsens absolut främsta opinionsbildare som skrivit tre böcker och många texter under flera år, säger hon.

"Ingen rätt vara anonym"

Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har man rätt att vara anonym om det exempelvis handlar om källskyddet.

Men det finns ingen allmän rätt att vara anonym och Expressen får helt klart publicera hennes namn. Frågan är om de borde ha gjort det, säger han.

Mårten Schultz betonar att han inte vill ta ställning i frågan, men menar att det finns argument både för och emot en publicering.

Expressen argumenterar för att det är en stark opinionsbildare och makthavare i sitt sammanhang, och makthavare ska granskas. Å andra sidan kan det innebära risker för den här personen.

Kan få konsekvenser

Innan publiceringen av artikeln har Expressen varit i kontakt med Julia Caesar som, enligt tidningen, har avböjt att medverka.

På frågan om vilka konsekvenser Karin Olsson tror att publiceringen kommer att få, säger hon:

Jag tror det kommer bli en stark reaktion från personer som är återkommande läsare av de sidor som Julia Caesar förekommer. Jag har redan fått ett antal arga mejl.