Varför ersätter inte vice statsministern?

Vid regeringsbildningen 2014 ändrade Stefan Löfven ordningen.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) borde rimligen vara statsministerns ersättare om så krävs.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) borde rimligen vara statsministerns ersättare om så krävs.

Foto: Erik Simander / TT

Ledarkrönika2020-04-10 06:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om Stefan Löfven skulle ha oturen att likt den brittiske premiärministern bli allvarligt sjuk i covid-19 är det justitieminister Morgan Johansson som får ta över statsministerns uppgifter. Samtidigt har vi, åtminstone formellt, en vice statsminister. Hon heter Isabella Lövin och är som bekant Miljöpartiets språkrör.

Man kan fråga sig vad titeln "vice statsminister" egentligen innebär. Det var vid regeringsbildningen 2014 som Stefan Löfven ändrade på ordningen.

Tidigare var vice statsministern - som titeln antyder - samma person som ersätter statsministern när statsministern får förhinder. Men vid regeringsbildningen 2014 utsågs inte Isabella Lövins företrädare och partikamrat Åsa Romson till ställföreträdande, även om hon utsågs till vice statsminister. I stället ville Löfven att den som har flest regeringsår ska vara den som träder in som ersättare. Med andra ord en socialdemokrat, snarare än en miljöpartist.

2016 påpekade Konstitutionsutskottet (KU) att det visserligen inte har begåtts några formella regelfel, men att ordningen skapar otydlighet om vem som ersätter statsministern om hen skulle få förhinder.  

"Genom att ge titeln vice statsminister en annan innebörd än vad som gjorts tidigare finns det risk för ett glapp mellan omgivningens förväntningar och den ordning som faktiskt gäller", menade KU.

Det var en moderat riksdagsledamot som anmälde frågan till KU. Varför det inte protesterades mer från Miljöpartiets sida är en gåta. Att Löfven ändrade ordningen var trots allt ett aktivt beslut att inte låta vice statsministern vara hans ersättare.

I veckan har Isabella Lövin uppträtt på en presskonferens tillsammans med statsministern och socialminister Lena Hallengren. När Hallengren tog över ordet efter Lövin var hon noggrann med att säga "tack vice statsministern". Som för att påminna alla om att Lövin är det. Men vad betyder det mer än att kallas det, och representeras som det i offentliga sammanhang?

Att Miljöpartiet inte bråkat mer om det här är märkligt. Om man nu utses till vice statsminister borde man också ges förtroendet att axla rollen som statsministerns ersättare.

Miljöpartiet är sedan många år regeringspartner till Socialdemokraterna. Det är inte utan att ta stryk som partiet har suttit i regeringen. I valet 2018 klarade partiet sig precis över riksdagsspärren med 4,4 procent.

Det har ofta talats om att socialdemokrater är missnöjda med miljöpartisterna. Så hur bra samarbetspartner är Socialdemokraterna?