"Vi befinner oss i klimatnödläge"

Den här veckan arrangerar Fridays for future manifestationer varje dag i Uppsala. På måndagen uppmanades Uppsalapolitiker att utropa klimatnödläge.

23 september 2019 19:00

– Våga vara först i Sverige och utropa klimatnödläge i Uppsala.

Det sade Ulla Tengblad från gruppen Klimataktion och vände sig till Uppsalapolitikerna Erik Pelling (S) och Rickard Malmström (MP) och överlämnade en namninsamlingslista med över 1 100 underskrifter.

På måndagseftermiddagen samlades "Fridays for future" på Forumtorget i Uppsala. I vanliga fall demonstrerar de där varje fredag men den här veckan är speciell; det sker aktiviteter varje dag. Fridays for future är den rörelse som drogs igång när klimataktivisten Greta Thunberg började sin skolstrejk i augusti 2018 och som inspirerat miljontals ungdomar över hela världen.

– Fridays for future agerar på världens alla sju kontinenter den här veckan, sade klimataktivisten Staffan Lindberg, innan han tog upp gitarren.

Nora Sverredal från Klimatstudenter förklarade måndagens aktion:

– Vi befinner oss i klimatnödläge och det är en krissituation. Att utropa klimatnödläge i Uppsala vore ett erkännande från politikerna och skulle tvinga dem att agera, sade hon.

Hon önskar att de ska förverkliga att Uppsala blir fossilfritt år 2030, ett mål som redan beslutades om år 2015. Allt för att kunna uppfylla det globala målet att begränsa temperaturökningen till under 1,5 grader.

Varken Rickard Malmström eller Erik Pelling lovade att utropa Uppsala till klimatnödläge men däremot var de beslutsamma att jobba för en fossilfri kommun.

– År 2030 ska Uppsala vara fritt från bensin och diesel. Men det är inte enkelt, det är helt otrampad mark och vi har ingen att fråga, sade Rickard Malmström, när han klev fram till mikrofonen.

– Det blir lättare för oss att jobba för ett fossilfritt Uppsala när vi vet att vi har medborgarnas stöd, sade Erik Pelling.

På tisdagen kommer manifestationerna i Uppsala att handla om Blodstensskogen i Eriksberg. Onsdagens tema är: "Rädda Amazonas" på Forumtorgen. På torsdag är det universitetens dag som då ska beskriva vad man gör att uppnå sina klimatmål. På fredag avslutas veckan med "Earth strike for future".

– Det är en inbjudan från ungdomarna som skolstrejkat, både här i landet och internationellt, till alla vuxna att också delta i strejken. I Uppsala blir stor generalstrejk på Forumtorget med musik, tal och scenframträdanden och runtom i världen blir det strejker på många platser. Nu är dags att alla ställer upp, sade Ulla Tengblad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof