Sitter du också klistrad framför SVT:s långkörare "På spåret" på fredagarna? Ungefär lika gammalt som frågesportprogrammet är Upptåget och i dag inleder vi på UNT vår egen På spåretserie om Upptåget och samhällena längs rälsen norr om Uppsala.

Människor i serien vittnar om att orterna norröver ligger i skuggan, lite glömda och gömda i dunklet under barrträden, bakom stora Uppsala som tar ljuset. Och än skuggigare lär det bli om alla storslagna expansionsplaner längs rälsen söder om Uppsala och i Knivsta blir verklighet. För det är längs rälsen det händer i den här landsänden. Där finns till och med planer på en helt ny stad, Nysala. Kommer någon då ihåg att tänka på hur området runt Skyttorps station sjangserat? Ser någon då värdet av att investera i större vatten- och avfallskapacitet för att bygga ut Vattholma? Det hoppas människorna som bor där. För de verkar trivas och vill ha fler grannar för att kunna få mer servicefunktioner eller behålla den som finns.

I den här serien låter vi ortsborna och pendlarna berätta vad som är fint med sin bygd, hur Upptåget fungerar, vad det har betytt och vad som behövs inför framtiden. Kanske kan man sammanfatta det med en fråga, den som blivit "På spårets" speciella varumärke: Vart är orterna längs Upptåget på väg?