Utvisning för gruppvåldtäkt står fast

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd för de fem tonårspojkar som i höstas dömdes i hovrätten för gruppvåldtäkt. Detta innebär att utvisningen på 10 år för samtliga står fast.

11 maj 2017 11:45

Det var i höstas som de fem tonårspojkarna i sjuttonårsåldern tvingade in en yngre pojke i ett skogsparti och utsatte honom för sexuella övergrepp. Pojken ska även ha hotats med kniv och blivit slagen under övergreppet.

Tingsätten dömde tonåringarna till sluten ungdomsvård i drygt ett år för samtliga, men åklagarens yrkanden om utvisning för gärningsmännen avvisades. Detta på grund av att säkerhetsläget i Afghanistan, där gärningsmännen är medborgare i, bedömdes vara för osäkert.

LÄS MER: Dömda för gruppvåldtäkt ska utvisas

Åklagaren överklagade domen angående de avvisade utvisningsyrkandena, och hovrätten gjorde en annan bedömning än tingsrätten. I hovrättens dom skrev man att det i Migrationsverkets rapporter inte finns något generellt hinder för att utvisa personer till Afghanistan, även om säkerhetsläget i landet ses som mycket allvarligt.

När Högsta domstolen nu beslutar att inte ta upp fallet står hovrättens utvisningsbeslut för gärningsmännen fast. Beslutet gäller 10 år efter avtjänat straff.

LÄS MER: Fem unga döms för gruppvåldtäkt

LÄS MER: Alla fem har i polisförhören nekat till brott

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Möller Berg