Uppsalaborna njuter av påskvädret

Under den soliga påskhelgen var det full aktivitet vid stadens varv.

20 april 2019 15:02

– Bättre förutsättningar får man inte. Vi har sjösatt när det varit is och det är inte så skoj. Nu är det fantastiskt! Det måste vara över tio grader när man ska bottenmåla, och det är det ju inte alla gånger, säger Ina Ledung som har delat båt med kompisarna Lena Jacobsson och Karin Ernlund sedan 1993.

En man som jobbar med sin båt strax intill konstarerar roat: "Nu har du hittat de mest äventyrliga seglarna här på varvet". De tre vännerna ska nämligen i maj bege sig för att segla en etapp av en jordenruntsegling i Franska Polynesien.

– Men det här är vår "badbåt" Gullina. Den använder vi mest för att åka ut med efter jobbet. Vi äter middag, badar och snackar, berättar Lena Jacobsson

De utbrister ofta i skratt, särskilt när de ska plocka ner den specialkonstruktion av träpinnar och rep som de tillverkat för att lägga presenningen på under vinterförvaringen.

– Vi får nog lägga flera timmar bara på den.

Idag är det annars tvätt som gäller. Vaxning ska ske på måndag. Någon bottenmålning mot påväxt av havstulpaner behövs inte eftersom båten mest ska ligga i Mälaren. Strax sitter de i slänten och äter wienerbröd. Att nästa sommar ska bli lika het och torr som ifjol är inget de oroar sig för.

– Det var den bästa sommar vi någonsin haft. Fast lite besvärligt var det. Jag håller ju på med hästar också, och det var svårt att få fatt på foder, säger Ina Ledung.

Vid båtvarvet vid Skarholmen vårfixar Henrik Boda med sin motorbåt, medan sonen Manne, 2 år, hela tiden vill plocka upp matsäcken ur en kasse.

– Vi ska montera en vattenpump idag, berättar Henrik Boda.

Sommarens seglatser är ännu inte spikade.

– Men jag hoppas att vi kan vara ute fyra veckor. Det vore skönt.

Att ha en tvååring ombord är inget problem, tycker Henrik Boda.

– Vi har ganska höga kanter på båten och han har flytväst hela tiden. Men visst kör vi fort, så håller vi i honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Jewert