UNT:s artikelserie väcker debatt

En intensiv debatt startade i samband med UNT:s artikelserie om Livets Ord. Många har uppskattat publiceringen, andra kritiserar den.

15 juni 2013 14:02

Livets Ords ledning försatt chansen att säga förlåt för felsteg och osund teologi. Så skriver tidningen Dagen i ett inlägg i den intensiva debatt som UNT:s artiklar om den jublierande kyrkan startat. Andra kritiserar UNT:s publiceringar.

”Att bära på sin ångest är en sak, att få sin ångest förnekad är ännu värre!”. Så skriver Karin, en tidigare medlem i Livets Ord, på sin blogg under rubriken ”Låt den som suttit med ett rakblad i handen kasta första stenen”.

I inlägget beskriver Karin hur ångesten från tiden i församlingen gör sig påmind genom kritiska kommentarer på nätet om UNT:s artiklar om Livets Ord: ”Oförståelsen och banaliserandet gör mig illamående.”
Liksom flera andra tar hon upp den liknelse i Bibeln som beskriver hur den gode herden lämnade de 99 friska fåren för att leta upp det skadade och förlorade fåret: ”Märk väl att Jesus inte la ansvaret på fåret att själv leta upp herden…”.

I ett öppet brev till UNT:s ledning har chefen för Livets Ords teologiska seminarium Anders Gerdmar motiverat varför han sagt upp sin prenumeration på UNT. Bland annat ifrågasätter han att UNT lyft fram tio tidigare församlingsmedlemmar som farit illa psykiskt: ”hur har urvalet gjorts? Varför är dessa tio mer intressanta än flera tusen andra?”, skriver han i brevet på sin blogg.

Han tycker också att artikeln vilar på obevisade anklagelser: ”UNT låter dessa kritiska röster tala fritt, trots att deras anklagelser är obevisade (jag tvivlar inte på att man upplevt sig misshandlad eller missförstådd).” Flera Livets Ord-medlemmar har till UNT sagt sig stödja Anders Gerdmars uppfattning.
Brevet på bloggen fick snabbt över 30 kommentarer. Bland skrev signaturen Inga-Lill, som uppger sig vara medlem i församlingen: ”Ska det vara så svårt att säga FÖRLÅT!”

Senare valde Anders Gerdmar att ta bort de flesta kommentarerna med hänvisning till att ”de inte höll måttet”. Bland annat har en kommentar från ovan nämnda Karin tagits bort. En annan struken kommentar som försvarar UNT:s publiceringar kommer från signaturen Nils, äldreman i en pingstförsamling: ”Det är ALLTID den slagne & sårades vittnesmål som går före med tolkningsföreträde. Det har Jesus själv påvisat.”

Efter UNT:s artiklar har också den kristna nyhetstidningen Dagen i en stort uppslagen krönika tagit upp diskussionen om försoning och förlåtelse inom Livets Ord. I fokus ställs att Livets Ords ledning sade nej till att låta sig intervjuas av UNT.

Krönikören Carl Henric-Jaktlund skriver att Livets Ords ledning på så sätt försatt möjligheten att ”uttala omsorg om dem som lämnat Livets Ord och bär på kritiska berättelser”, och ”uttala ett förlåt för felsteg, snedbetoningar och osund teologi genom åren.” Krönikan pekar också på frikyrkorörelser som offentligt bett om ursäkt för övertramp i historien.

En som framfört kritik mot UNT:s artiklar är Livets Ord-medlemmen Jenny Roman. Hon reagerade främst på citatrubriken ”Kan tala om andlig våldtäkt” på unt.se.
– Det är tråkigt att Livets Ord hängs ut så här. Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig en situation på Livets Ord som kan kallas för något sådant. För mig är Livets Ord trygghet, säger hon.

Flera har hört av sig direkt till UNT, såväl med kritik som beröm. En av dem är David Smeds, som lämnade Livets Ord för åtta år sedan. Han lyfter särskilt fram granskningen av ekonomin.
– I över 20 år hade de vanliga anställda inte någon tjänstepensionsavsättning alls medan flera i ledningen har miljonbelopp avsatta. Det här såg jag när årsredovisningarna började presenteras öppet, berättar han, som tidigare varit ekonomilärare på Mälardalens högskola.

UNT har bett att få intervjua Anders Gerdmar, som hänvisat till att alla mediekontakter ska gå genom Livets Ords ledning. Ledningen har dock fortsatt sagt nej till en intervju.

 

REAKTIONER I SOCIALA MEDIER

”Jag vågar påstå att ingen pastor eller präst i Sverige, under modern tid, har fått utstå så mycket press, förföljelse, hets och förtal som UE.”
Bloggen Dahlman i dag via tidningen Världen i dag försvarar Ulf Ekman mot kritiken

”Livets Ord vill upprätthålla den glorifierade bilden av sin egen organisation, och de människor som säger sig ha farit illa passar helt enkelt inte in i denna bild. Kallt, cyniskt och totalt kärlekslöst.”
Bloggen Aletheia

”Tänk om Livets Ord skulle ta chansen vi i Pingst så sorgligt schabblade bort #förlåtelsenskraft #livetsord”
signaturen Tommy Tolf från Twitter

”När ställer man inte upp i media? När allt redan är riggat. När det inte finns seriöst intresse av faktakoll. När man hoppar över källkritik.”
Ulf Ekman på Twitter

”Men jag anser ändå att ledningen, som väl känner till kritiken som finns mot dem, om de skall vara trovärdiga borde gå till botten med kritiken och i enlighet med Bibeln utföra sann biblisk församlingsdiciplin.”
Bergsjöbloggen

BLOGGAR DEBATTERAR UNT:S ARTIKLAR

UNT:s artiklar om Livets Ord har tagits upp i en rad bloggar, där antalet kommentarer i flera fall är stort. Här kan du läsa reflexioner kring UNT:s fördjupning:

http://www.andersgerdmar.com

http://aletheia.se

http://jaktlund.dagen.se

http://bergsjobloggen.blogspot.se

http://blogg.varldenidag.se/dahlman

http://nyanseravgratt.wordpress.com/

http://jennysmening.blogg.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri