Uppsala universitet skickar ut studenter i världen för att prova på livet som utbytesstudent. Målet är dessutom att ännu fler ska ges möjlighet att studera i ett annat land. De allra flesta tar i dag flyget till sina temporära utbildningssäten.

– Det är jätteroligt att vi kan ge studenter möjlighet att studera utomlands och för studenterna kan det bli livsomvandlande. Men det finns ett problem – klimatet. Det här har gnagt jättemycket i mig. Hur ska vi hantera det här? säger Sara Hurtig, internationell handläggare på Uppsala universitet.

Valet föll på att försöka få utbytesstudenterna att välja tåg i stället för det mer miljöovänliga flyget.

– Vi har beslutat att skapa ett pilotprojekt och kommer erbjuda 50 studenter ett resestipendium på 2 000 kronor om de väljer att ta tåget till sin destination, säger Sara Hurtig och fortsätter:

– Tanken är att erbjuda stipendiet till 20 studenter under våren, eftersom att det är färre som studerar utomlands då, och 30 stycken till hösten.

Satsningen kommer finansieras med hjälp av pengar från det europeiska utbytesprogrammet Erasmus.

– Det verkar som att vi är först i Sverige med en sådan här satsning och det känns fantastisk skönt att kunna lyfta upp miljöaspekten och erbjuda alternativ till flyg, säger Sara Hurtig.

Vilka studenter kan tänkas söka stipendiet?

– Det kommer handla om de studenter som ska ta sig ut i Europa. Men det blir svårare för dem som åker utanför Europa.