Tjänstemannens sista suck

På onsdagen beslutar politikerna i Uppsala att ta bort ordet tjänsteman från den kommunala vokabulären. Tjänsteman blir tjänsteperson för att bättra på jämställdheten.

8 mars 2017 05:00

Förslaget kommer från partiet Feministiskt Initiativ, FI, som anser att ordet tjänsteman är exkluderande då alla tjänstemän i dag inte är av ”det biologiska könet man” och alla inte heller vill definiera sig som man. Partiet vill ha en mer könsneutral benämning.

LÄS MER: Uppsala ett medellän på jämställdhet

LÄS MER: Mannen är fortfarande hjälte på universitetet

Den rödgröna majoriteten i Uppsalas kommer att säga ja till förslaget.

– Språket betyder jättemycket för vårt sätt att se på omvärlden och våra attityder. Genom att göra det mer könsneutralt så kan vi påverka hur människor tänker. Internt så använder vi ordet tjänsteperson redan, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) som har ansvar för jämställdhetsfrågor.

Är det nödvändigt, de flesta använder väl ordet tjänsteman för båda könen utan problem i dag?

– Ordet har blivit mer neutralt. Men det kom till när det bara var män som hade den här typen av arbeten. Bakom finns en manlig norm som tillhör en annan tid. Att använda person är könsneutralt.

Fi vill att ”man” ska ersättas i alla sammanhang. Det innebär att lekman och god man skulle bli lekperson och god person. Men det anser de tre tjänstepersoner som utrett frågan är för komplicerat.

– God man är exempelvis en del av en lagtext och där kan inte vi gå in och göra förändringar, säger Ilona Szatmari Waldau.

Tjänstemannen kommer nu successivt att försvinna ur kommunens språkbruk i takt med att de kommunala handlingar där han finns med förbrukas. Råkar någon slinta med tungan kommer dock kommunen att ha överseende.

– Vi kan inte tvinga anställda att inte använda ett ord. Men officiellt ska det heta tjänsteperson, säger Ilona Szatmari Waldau.

 

LÄS MER MATERIAL UNDER VINJETTEN KVINNODAGEN

LÄS MER: Fler kvinnor än män i ledningen

LÄS MER: Din kulturguide till kvinnodagen

LÄS MER: LEDARE: Mänsklighetens dag

LÄS MER: DEBATT: För ut vår kvinnokamp

LÄS MER: Hon hyllar kvinnor med foton

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström