Spöken och mord gör slottet läskigt

Spöken, historiska mord och sägner om försvunna barn. Det är några av ingredienserna som gör Uppsala slott till en av länets läskigaste platser.

29 oktober 2018 08:00

– Det är klart att det spökar här, svarar Mia Ulin, ansvarig för Vasaborgen och som även kallar sig slottsspöke, på frågan om det finns spöken på Uppsala slott.

Det finns mycket som gör slottet till en spännande, och lite läskig, plats att besöka. Berättelsen om kung Erik XVI som mördat sina adliga motståndare, Sturarna, inuti slottet är en av hemskheterna som skett där.

– Sturemorden är nog det värsta som inträffat på Uppsala slott, säger Mia Ulin.

När hon tog över driften av Vasaborgen började Mia Ulin höra skrönor om slottet. En handlade om tiden innan borgruinen började restaureras.

– Det finns historier om att barn och ungdomar brukade ta sig in i borgen för att leka. Några sägner säger att några barn blev kvar här inne och hittades aldrig, berättar Mia Ulin.

Hon tror varken att det är försvunna barn eller mördade adelsmän som tagits ur tiden av mordiska kungar som spökar i slottet.

– När vi tog över här pratade vi med dåvarande slottsfogden. Han var väldigt intresserad av det övernaturliga och trodde att det är prinsessan Cecilia Vasa som är Uppsalas slottsspöke.

Mia Ulin tror att Cecilia Vasa spökar eftersom att hon behandlades dåligt, bland annat tvingades hon gå in köksingången, på slottet efter att hon skapat en skandal, det så kallade Vadstenabullret, tillsammans med en tysk adelsman.

Brukar du vara rädd när du är här ensam?

– Vi har haft spökjägare här och de har aldrig upplevt att det finns något hotfullt här. Det är goda krafter på Uppsala slott, säger Mia Ulin.

<p>Här är det läskigt i Uppsala län</p>

I Uppsala finns det gott om platser som upplevs läskiga. På vissa platser har det skett hemska händelser medan det på andra sägs spöka.

Gustavianum med sin anatomiska teatern har ett fåtal lik dissekerats för några hundra år sedan.

Linnés hus vid Linnéträdgården hävdar några att en av hans döttrar spökar.

I gamla Uppsala vid en träddunge intill kyrkan anses av somliga ha varit en plats för människooffer i förkristen tid.

Enligt tradition har alla teatrar ett spöke, även Uppsala stadsteater.

Området kring det gamla mentalsjukhuset i Ulleråker upplevs läskigt av många.

Utanför Uppsalas stadskärna finns också platser som har pekats ut som spökvänliga, bland annat herrgårdarna i Gimo, Österbybruk och Lövstabruk. I Gimo herrgård ska man kunna se ett kvinnligt spöke i ett fönster. I Lövstabruk finns naturaliekabinettet med kraniet från den sista personen som avrättades i Vidväg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén