I dag är de gamla pendeltåg som går mellan Uppsala och Gävle överfulla i rusningstid. Det händer till och med att folk inte får plats. Men i höst ska det bli ändring på det. Åtta nya dubbeldäckare ska fasas in i Upptågstrafiken – de första redan i höst. Då ska också två tåg morgon och kväll angöra Resecentrum i Uppsala inom ramen för Mälardalstrafik.

Tågen heter Dosto, är blå till färgen och säljs av den schweiziske tågtillverkaren Stadler. En Dosto kan ta över 350 passagerare. Just nu testas fem tågset i den lilla orten Tillberga utanför Västerås där Stadler har serviceverkstäder.

–  Vi har testat tågen sedan i augusti för att visa att de uppfyller de krav som Trafikverket i Sverige ställer. Vi har en lång lista som vi betar av punkt för punkt, säger Walter Neureiter, som är vd för Stadler Service i Sverige.

Artikelbild

| Inuti är tågen öppna och ljusa. Det finns inga dörrar mellan olika våningar och kupéer som i dagens dubbeldäckare.

Det har hittills inte varit några problem. Enligt Walter Neureiter rullar tågen redan i alperna och där går de lika säkert som schweiziska urverk - i tid till 99,8 procent - om inte någon störning uppstår i andra delar av trafiksystemet förstås.

Varför ska de då testas här?

– Det är viktigt för tågsäkerheten att de provkörs också i svenska förhållanden, säger Walter Neureiter.

Ett av tågen står på bangården precis utanför Stadlers kontor. Vintervinden viner, men inne i kupén är det varmt. En ilsken signal talar om när dörrarna öppnas och stängs, precis som i tunnelbanan. Vagnen doftar som en splitterny bil. Golven är täckta med skyddsplast och sätena har överdrag av tjock grå galon så att de inte smutsas ned i väntan på jungfruresan.

Artikelbild

| Tågen teknik och prestanda tetstas sedan i augusti av tekniker Jens Aspenberg bakom datorskärmen. Walter Neureiter, VD för Stadler Service Sweden AB, är nöjd med resultaten.

Mälardalstrafik, som ska köpa 33 tåg, har bestämt hur vagnarna ska vara utformade.

– Vi har haft höga krav på komfort. Många som pendlar med oss jobbar på tågen. Därför ska det finnas arbetsbord vid varje plats, säger Mårten Levin vd för Mälardalstrafik.

Artikelbild

| När dörrarna öppnas går ett varningsljus och en gäll signal i gång. Dörrarna är gjorda i ett helt stycke. Det gör att mindre ljud tränger in i kupén.

Vagnarna har en ljus och öppen lösning där det känns lätt att ta sig fram. Vid varje sittplats finns två eluttag och egna armstöd till varje passagerare. Sätena har samma standard som i Stadlers förstaklassvagnar i Europa för snabbtågsresenärer.

Tågen kommer också att ha luftkonditionering, wifi och displayer som visar tågtider och vad som händer i trafiken.

Artikelbild

| Stolarna är ännu inplastade.

– Komforten blir som ett X2000-tåg, säger Mårten Levin.

Tanken är att det ska locka fler resenärer, både bland de som i dag pendlar med bil och de som inte pendlar alls.

Artikelbild

| Tekniker Jens Aspenberg berättar att det mesta i förarhytten på de nya tågen som ska trafikera Uppsala, Mälardalen och Norduppland sköts via datorskärmar med pekfunktion.

– Med bättre och bekvämare tåg så kommer fler att kunna söka jobb på andra orter och ändå bo kvar där de bor. Det gör att arbetsmarknaden vidgas. Företag kommer lättare att kunna rekrytera arbetskraft med rätt kompetens.

Det finns också plats för cyklar på tåget, totalt 6 stycken. Att det inte är fler beror på att cyklar tar mycket plats.

Artikelbild

| Tågens bromsar testas för svenska förhållanden.

– Tanken är att man ska kunna ta med sig sin cykel vid behov, men inte att man gör det varje dag, säger Mårten Levin.

Stadler har gjort en rad andra specialanpassningar för svenska förhållanden. Bland annat har tåget fått ett robustare frontparti som bättre klarar av en viltolycka och som snabbt kan bytas ut om det blir skadat.

Artikelbild

| Stora krav har ställts på tågen så att alla pendlare ska kunna åka med.

– Vilolyckor är mycket vanligare här än i övriga Europa, speciellt med tunga djur som älgar, säger Walter Neureiter.

Mälartågs krav är även högt ställda för vinterkörning. Dosto ska kunna köra i 200 kilometer i timmen, klara 80 centimeter snö och 40 graders kyla.

– Tågen ska kunna gå i hela Sverige, både i Luleå och Kiruna, säger Mårten Levin.

För att visa att Dosto klarar allt testas tågets prestanda med avancerad utrustning. Långa buntar med kablar slingrar sig genom vagnarna och möts Stadlers tekniker Jens Aspenbergs datorer. Just nu kollar han att tågets olika interna system kommunicerar med varandra som de ska.

– Vi testar också hur tåget beter sig på rälsen i olika förhållanden och mycket annat, säger han.

För att visa att bromssystemen klarar svensk räls så simulerar Stadler att nedfallna löv ligger på spåren genom att spruta såpvatten på rälsen. Det görs ofta nattetid på spårsträckor med få tåg.

När testerna är klara är svårt att säga. Stadler har ett år på sig så det ska inte sinka premiären i Norduppland i höst.

Men vad kostar då de nya tågen?

– Cirka 105 miljoner kronor per tåg. Det är stora pengar, men politikerna ser det som en viktig investering. De ska rulla i upp till 30 år, säger Mårten Levin.