– Det handlar om att försvara sig i en misshandels- eller våldtäktssituation. Då finns inte så mycket tid, säger kursledaren Daniel Heinrici.

Sedan våren 2017 har han lett självförsvarskurser för kvinnor. Han har en bakgrund i Tullverket där han är instruktör i konflikthantering. En kollegas döttrar ville lära sig självförsvar, och det blev upprinnelsen till det egna företaget där han ger självförsvarskurserna på sin fritid.

Daniel Heinrici berättar att han lär ut hur man riktar in sig på kroppens svaga punkter: Ansikte och skrev.

Artikelbild

| Rebecka Blom säger att självförsvarskursen är en rolig träningsform. "Jag har aldrig provat kampsport tidigare. Dessutom känner man sig tryggare", berättar hon.

– Vi lär ut tekniker. Dels hur man kommer loss om någon försöker hålla fast en, dels hur man gör så mycket skada som möjligt på så kort tid som möjligt.

Det låter våldsamt. Finns det inte tekniker som innebär att man kommer loss från en angripare utan att skada honom?

– Om du hamnar i en våldtäktssituation finns inga andra tekniker som kan hjälpa dig. En kvinna är då i ett väldigt underläge och om man försöker slåss jämställt kommer det inte att gå. Ju längre utdragen striden blir desto mer försämras chansen för den som är utsatt.

Finns det ingen risk att kursdeltagarna tar till övervåld?

Artikelbild

| Daniel Heinrici går runt i lokalen och ger tips till tjejerna hur de kan förbättra tekniken.

– Risken att det missbrukas är minimal när man lär ut det till kvinnor. Om du känner dig trygg med vad du ska göra i de värsta lägena kommer du också att ha större självförtroende i mindre allvarliga situationer och många vågar då säga ifrån tidigt. Jag skulle aldrig lära ut våld till män. De behöver inte lära sig våld, de behöver andra saker, säger Daniel Heinrici.

I gympasalen där kursen pågår har drygt 20-talet tjejer samlats. Flera av tjejerna som går kursen ser det som en alternativ träningsform som man också kan ha nytta av i vardagen.

Artikelbild

| Moa Samuelsson mottar ett slag under övningen. "Det här är en alternativ träning som kan vara bra att ha med sig", säger hon.

Efter varje övning är deltagarna rejält andfådda.

– Det är en annorlunda träning som också är bra att ha med sig, även om jag pesonligen inte känt mig orolig, säger Moa Samuelsson, en av kursdeltagarna, när hon pustar ut efter en av övningarna.

Artikelbild

| Daniel Heinrici visar Ida Sofia Klemets hur hon ska ta i med slaget.

Det finns också de som valt att gå kursen i första hand för att de har känt sig oroliga.

– Jag flyttade från en mindre stad till en större, och det är skillnad. Det märker man inte minst den här senaste veckan med mannen som smugit runt med munskydd. Det har hänt att jag har snott med gafflar från nationen för att ha något att försvara mig med om jag gått hem sent på kvällen, säger Elin Petersson.

Artikelbild

| Daniel Heinrici har via sitt företag gett självförsvarskurser sedan 2017.

Daniel Heinrici visar tekniken tillsammans med en hjälptränare när gruppen ska träna på nya slag.

– Det viktiga är explosiviteten. Bang, där rök tänderna, säger han när han demonstrerar ett slag med armbågen.