Sexor grillade forskare

Har du också funderat på hur många pingisbollar som behövs för att täcka jordens yta?

24 oktober 2013 15:18

Det har i alla fall några av Uppsalas sjätteklassare och på torsdagen fick de svar av sex olika forskare när universitetet anordnade en livs levande frågelåda. 

Elsa Orre från Tunaskolan var en av 600 sjätteklassare som bänkade sig i aulan, med flera kluriga frågor som hon hoppades få svar på.
– Jag har lämnat in sju stycken. Till exempel frågade jag om smink kan skada oss, det kan ju skada naturen och så. Sedan frågade jag vad som är minst i hela världen, jag tror att det finns något som är mindre än atomer, säger hon.

Jonatan Fischer från parallellklassen hade också bidragit till frågelådan.
– En av mina frågor var: om man borrar ett hål rakt genom jorden vad händer när man kommer till mitten?

Totalt hade 750 frågor lämnats in, och under en timme hann forskare inom meteorologi, fysik, teknik, kemi och matematik med att besvara några av dem. Till exempel fick sjätteklassarna veta hur många pingisbollar som behövs för att täcka jordens yta; 368 biljarder hade matematikern Veronica Crispin Quinonez kommit fram till.

Hon förklarade att hon oftast jobbar med mycket små tal, men det var inte aktuellt under torsdagens frågestund. Uppsala musikklasser undrade till exempel hur många år det blir totalt om man slår ihop åldern på alla människor i hela världen. – Det blev ungefär 200 miljarder år enligt vår beräkning, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Eurenius