SD:s toppnamn i Uppsala kommun och Region Uppsala, Simon Alm, har efter att UNT tagit del av hyrbilsfakturor inom Region Uppsala begärt att en rättelse ska göras hos Skatteverket för privat körning.

SD:s nationella kansli har tagit del av UNT:s rapportering och efter det tagit kontakt med Simon Alm.

Leder det här till några åtgärder från partiets sida?

Artikelbild

| Simon Alm har försäkrat SD:s nationella kansli att alla oegentligheter runt användningen av hyrbilar inom landstinget ska åtgärdas.

– I ett första steg har vi tagit kontakt med Alm och förklarat vår syn. Han har försäkrat oss om att samtliga oegentligheter kommer redas ut, säger Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

I partiets valmanifest talas om att det är ett hedersuppdrag att vara politiker och att det inte ska ge fördelar gentemot andra medborgare.

Hur rimmar det med hur Simon Alm använt bilar privat?

– Får man ett förtroende är det viktigt att man förvaltar det på ett korrekt sätt. Annars är man skyldig att rätta till det som hanteras felaktigt. Detta gäller särskilt när skattemedel är inblandade, annars riskerar man att urholka tilliten till det politiska styret i regionen. Det vore mycket olyckligt.

Simon Alm har återkommande valt att inte låta sig intervjuas av UNT:s reporter, utan bara svarat på mejl.

Hur stämmer det med budskapet i er kommunikationsplan?

– Folkvalda politiker ska alltid sträva efter att vara tillgängliga för frågor i största möjliga mån. Sedan kan det finnas naturliga omständigheter som påverkar tillgängligheten vid olika tillfällen. Hur det förhåller sig i detta fall är en fråga som får riktas till distriktet, säger Christian Krappedal.

Ordförande för SD i distriktet Uppsala län är Simon Alm.

LÄS MER: Pavel Gamov om hyrbilarna: "Simon Alm hade så låg lön"

Via mejl får UNT svar på några följdfrågor under måndagseftermiddagen.

Du gjorde ju en rättelse 2015 när kontraktet med leasingbilen avslutades. Varför rättade du inte för hyrbilarna då?

– Det är svårt att komma ihåg exakta detaljer flera år senare, men jag hade dialog med Skatteverket om hur jag skulle göra och de hänvisade mig till att det är arbetsgivaren som hanterar förmånsbeskattningen. Varför förvaltningen gjort som de gjorde vet jag inte, men oavsett är jag alltid positiv till att fel ska rättas till om så visar sig vara fallet.