Schäfer bet kvinna i ansiktet – ägaren döms

En hundägare döms för att inte haft tillräcklig kontroll på sin schäfer, som bet en kvinna i ansiktet.

19 april 2018 11:30

Kvinnan gick på en gångväg i Uppsala en dag förra sommaren och hade sin hund i koppel, när hon mötte schäferhunden och dennes ägare. Schäferhunden var kopplad med ett så kallat rullkoppel, men hade tillräckligt lång fri lina för att kunna springa fram mot kvinnan. När hon lyfte upp sin hund i famnen anföll schäfern och bet henne i hakan. Hundägaren lyckades kort därpå få bort schäfern från kvinnan.

Mannen åtalades men nekade till brott och förklarade att han försökt hindra sin schäferhund genom att trycka på spärren i rullkopplet och dra i kopplet. Mannen ifrågasatte också att kvinnan blivit biten och bedömde att det rört sig om ett rivsår. Enligt ägaren hade hunden aldrig tidigare visat tecken på aggressivitet.

Tingsrätten konstaterar emellertid att kvinnan fått bettskador som trängt in nedanför käkbenet, med flera små bettsår efter tänderna. Enligt domstolen kan skadorna inte betraktas som ringa. Domstolen slår också fast att lagen ställer höga krav på hundägares tillsyn över sina husdjur, så att de inte orsakar skada. Särskild uppmärksamhet krävs, enligt domstolen, när hunden har ett rullkoppel och kan springa förhållandevis fritt.

Slutsatsen blir att schäferhundens ägare inte haft tillräcklig uppmärksamhet på vare sig hunden eller omgivningen och därför varit oaktsam. Han döms nu till 60 dagsböter för vållande till kroppsskada och ska även betala 1 000 kronor i skadestånd till den hundbitna kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist