Herman Geijer, uppväxt i Örsundsbro, är överlevnads- och zombieexpert som bland annat skrivit boken ""Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen". Han har varit intresserad av zombier sedan barnsben och har tidigare hållit i en cirkel hos ABF på ämnet.

– Ett tips är att springa som ett lag och sprida ut sig. Då kan man få zombien att tveka vem den ska välja och man har större chans att klara sig.

Enligt honom är det viktigt att hålla sig i rörelse hela tiden, men även att veta när man ska ta det lugnt och när det är dags att springa "för sitt liv".

Hur snabb är en zombie?

– Jag tror att zombierna i loppet kan vara både och, men de är nog inte jättesnabba. Den klassiska zombien rör sig långsamt och hasandes.

Herman Geijer tycker att man kan man se loppet som intervallträning och det kan vara bra att ha tränat en del löpning innan.

– Det är viktigt att hålla sig varm. Man blir lätt rädd när zombierna kommer och är man då uppvärmd har man större chans att inte skada sig, och inte heller få en djävulsk träningsvärk dagen efter.

Är Uppsala en bra zombiestad?

– För att klara sig helskinnad är staden inte så bra. Vid en zombieapokalyps skulle det komma horder med människor som flyr från Stockholm, vilket inte är optimalt. I utkanten av Uppsala där det är mindre tätt befolkat har man större chans. Uppsala slott står ju pall för ganska mycket, det skulle nog klara en zombiebelägring ganska bra.

När UNT pratar med Herman Geijer har han själv inte bestämt sig om han ska springa loppet än. Han har tidigare varit med i "Run for your lives" i Örebro.

Är det så läskigt som det ser ut, med alla utklädda zombies?

– Ibland är det riktigt läskigt. Det är mörkt, man är på helspänn och helt plötsligt hoppar det fram någon från ingenstans. Det är kul om man gillar att bli rädd.

LÄS MER: "Många vill se om de överlever"

LÄS MER: Zombieapokalypsen närmar sig

LÄS MER: Så överlever du katastrofen