Så matar du fåglarna på rätt sätt

Det finns många aspekter att tänka på när du ska mata fåglar i vinter. UNT har pratat med Sönke Eggers på Sveriges lantbruksuniversitet och rett ut vad som gäller.

10 november 2015 09:14

Nu när vintern närmar sig är det extra viktigt att fåglarna får mat och skydd, för att gynna den biologiska mångfalden. De fågelarter som mest behöver mat är framförallt sparvar, finkar och mesar. Det är viktigt att sätta ut fågelmaten på rätt sätt. Enligt Sönke Eggers, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet, är det viktigt att tänka på att olika arter har olika behov. Många sätter ut fågelbord men märker att det inte lockar så många fåglar. Det beror på att ett fågelbord är väldigt exponerat, där risken för småfåglar att tas av hökar är ganska stor.

– Jag förstår att de som sätter ut mat gärna vill se fåglarna också. Men det är generellt bra att kanske sätta maten upphängd i en struktur, exempelvis en buske, som erbjuder skydd. Vissa fåglar föredrar också att äta på marken. Då är det viktigt att hålla rent under vintern, annars finns det risk för spridning av sjukdomar, säger Sönke Eggers

Vilken mat är bäst för fåglarna?

– Talgbollar är bra men innehåller palmolja, vilket är en miljöaspekt alla får ta ställning till själva. Dyra fröblandningar är också bra, men fåglarna petar ofta bort nästan allt utom solrosfröna så jag skulle generellt rekommendera det, det räcker långt.

– Jag vill också slå ett slag för lokalproducerad fågelmat som odlas på sommaren av några bönder i Sverige och som de säljer till vintern. Den är dessutom ekologisk och ett mycket hållbart alternativ. Den behöver heller inte vara så mycket dyrare, säger Sönke Eggers.

En annan viktig aspekt är enligt Sönke Eggers att inte sluta med matningen av fåglarna för tidigt på våren. Många börjar nu i november eller i december, men slutar sedan i slutet på februari eller början på mars när det börjar bli lite varmare.

– Problemet med det är att nu går det fortfarande för fåglarna att hitta mat. Det är på våren det är svårast, det är först i april och maj som grödorna kommer upp igen. Vissa arter hamstrar också och deras förråd kan ta slut runt februari. Jag ser inget fel med att mata fåglarna året runt, säger Sönke Eggers.

En rapport från Jordbruksverket visar att fåglarna i den svenska faunan minskar. Sönke Eggers säger att det beror främst på två orsaker.

– Den ena aspekten är att djurhållningen minskar i Sverige. Detta leder till mindre spill och spillning från djuren, vilket drar till sig mindre insekter som fåglarna kan äta. Den andra aspekten är att vi har blivit väldigt effektiva i våra odlingar och knappt lämnar någonting kvar på odlingsmarken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Petersson