Förra året dog 2347 personer i Sverige av prostatacancer, visar statistik från Socialstyrelsen. Antalet män som dör till följd av sjukdomen skulle kunna minskas om regelbundna prostatatester gjordes. Det menar Göran Hellberg som är generalsekreterare i Prostatacancerförbundet. De arbetar för att få till en allmän screening av prostatacancer, liknande den som görs för kvinnor och bröstcancer.

– När symptomen för prostatacancer visar sig är det i regel för sent. Ungefär 1800 män per år har spridd cancer när sjukdomen upptäcks, säger Göran Hellberg till Nyhetsbyrån Siren.

För tre år sedan beslutade Socialstyrelsen att inte rekommendera sådana kontroller för män. Men ny forskning har inkommit, och i början av nästa år ska myndigheten ta ställning till frågan igen.

– De flesta fall som upptäcks i tid går att bota, antingen genom strålning eller operation, säger Göran Hellberg, som tycker att det vore önskvärt att börja testerna redan i 45-årsåldern.

I Uppsala län dog 80 personer av prostatacancer 2016. Det innebär att länet ligger strax under genomsnittet för hela landet om man räknar per 100 000 invånare. Högst antal dödsfall i landet har man i grannlänet Gävleborg. Där dog 73 personer per 100 000 invånare förra året.

Under november uppmärksammas prostatacancer genom olika kampanjer. Till exempel finns Mustachkampen som Prostatacancerförbundet står bakom. Syftet är, bland annat, att samla in mer pengar till forskning om cancerformen.