Det gick tretton minuter från att 19-åringen lämnade pizzerian på kvällen den 12 januari tills skytten anlände och avlossade sitt vapen. Enligt åklagarna var det 19-åringen som återvände, sedan han hämtat en pistol i en lägenhet strax intill. De stöder sig bland annat på det faktum att skytten bar samma kläder som 19-åringen. Men enligt mannen kom han aldrig tillbaka till pizzerian sedan han lämnat den. På tisdagen avslutades rättegången.

Den trolige måltavlan på pizzerian, en man i 25-årsåldern, träffades i låret. En holländsk student som kommit till Uppsala samma dag träffades av misstag och skadades mycket allvarligt. 19-åringen är åtalad för mordförsök i båda fallen och misstänks dessutom för innehav av nästan ett halvt kilo kokain, som hittades vid en husrannsakan dagen efter skjutningen. Åklagarna vill att han döms till 14 års fängelse, efter avräkning av den så kallade straffrabatten för unga lagöverträdare.

19-åringen hävdar att han lämnade pizzerian efter att ha fått ett meddelande om att snabbt möta upp en person i Stenhagen, inte långt därifrån. Där fick han dra av sig jacka, byxor och skor och lämna över till den andre som försvann från platsen, medan 19-åringen tog på sig extrakläder som han hade liggande i sin bil. Det är hans förklaring till att gärningsmannen bar 19-åringens kläder, vilket syns på filmer från pizzerians bevakningskameror. Vid rättegångens första dag förklarade 19-åringen att han skulle riskera livet om han uppgav namnet på den som övertog hans kläder.

19-åringens försvarare, advokat Simon Bergström, ansåg att det finns flera luckor i utredningen och att bevisningen till stor del bygger på indicier som inte räcker för en fällande dom. Den stora luckan är enligt försvaret de tretton minuter då 19-åringen lämnat matstället tills skytten kom in:

– Det finns ingen bevisning över var NN (19-åringen) egentligen tar vägen. Utredningen har inte uteslutit möjligheten av en alternativ gärningsman, summerade försvararen.

Kammaråklagare Elin Blank dömde i sin plädering ut 19-åringens berättelse från början till slut:

– Det finns ingen trovärdighet över huvud taget i hans historia. Han visade total likgiltighet för andras liv och det var ren tur att inte fler träffades, sade åklagaren i sin plädering.

Tingsrätten beslutade att 19-åringen ska bli kvar i häktet med restriktioner i avvaktan på domen, som meddelas senare.