Process mot Assange hölls i Uppsala

Rättsprocessen mot Julian Assange som gäller misstänkt våldtäkt i Sverige har handlagts vid Uppsala tingsrätt.

Ett stort pressuppbåd bevakade häktningsförhandlingen mot Julian Assange i Uppsala tingsrätt i somras.

Ett stort pressuppbåd bevakade häktningsförhandlingen mot Julian Assange i Uppsala tingsrätt i somras.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-19 13:50

Orsaken är att det misstänkta brottet skedde i Enköpings kommun. Assange var ursprungligen misstänkt även för ytterligare ett sexualbrott i samband med samma Sverigebesök för nio år sedan, men det fallet har preskriberats. Julian Assange har hela tiden nekat till brottsmisstankarna. Nu meddelar åklagaren att utredningen läggs ned. 

I somras begärde åklagaren att han skulle häktas. Uppsala tingsrätt avslog åklagarens begäran vid en förhandling som till största del hölls bakom stängda dörrar och där Assange inte själv medverkade. Förhandlingen och beslutet efteråt bevakades av medier från flera länder på plats i tingsrätten.

Domstolen ansåg att det fanns skäl för brottsmisstanken, av graden "mindre grovt brott", men bedömde att Assange inte behövde häktas eftersom han redan sitter frihetsberövad i brittiskt fängelse.

Åklagaren valde att inte överklaga beslutet i häktningsfrågan. Under sommaren har flera nya förhör hållits med vittnen i fallet. Två av dem hade inte tidigare hörts i utredningen. 

I augusti nästa år skulle fallet ha preskriberats, om det inte väckts åtal innan dess. På tisdagen meddelade alltså åklagaren att utredningen läggs ned, ett beslut som kan överklagas av målsäganden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!