Det misstänkta brottet har begåtts under perioden september 2013 till och med maj 2014 i Uppsala eller annan del av landet. Om brottet har upprepats vid flera tillfällen, framkommer inte. Under torsdagen häktades prästen vid Uppsala tingsrätt på den högre misstankegraden, sannolika skäl. Vid häktningsförhandlingen erkände prästen att han gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av barn, men förnekade att gärningen ska rubriceras som våldtäkt mot barn. Tingsrätten ansåg emellertid att det fanns tillräckliga skäl för att häkta mannen för den allvarligare brottsrubriceringen.

Kammaråklagare Emma Häggström vill inte lämna några närmare uppgifter om misstankarna:
– Det är sekretssbelagda uppgifter. Nu har vi fått två veckor på oss innan ett eventuellt åtal ska väckas, säger hon till UNT.

Inte heller mannens försvarare, advokat Roger Häggquist, ville på torsdagen lämna några närmare uppgifter om fallet eller hans klients inställning till brottsmisstankarna. Också polisens presstalesman i Uppsala, Christer Nordström, är i nuläget mycket förtegen och vill inte ge några kommentarer kring fallet.

För kyrkoherden i den häktade prästens församling kom torsdagens besked om brottsmisstankarna som en fullständig överraskning:
– Vi visste ingenting alls om detta, men om det visar sig att det ligger något i det så är det förstås bedrövligt, säger kyrkoherden till UNT.

Enligt häktningsbeslutet ska åtal mot mannen vara väckt senast den 27 november.

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, kommenterar  händelsen i en intervju med 24UNT på torsdagskvällen. 
-  Det är den svåraste händelse när det gäller övergrepp som vi haft i vårt stift och något av det värsta också i hela Svenska kyrkan, säger han.

Han säger att misstankarna om brott kommit som en blixt från klar himmel.
- Vi får naturligtvis utvärdara när det gäller prästens bakgrund, om det kan finnas något som vi kan tänkas ha missat, där prästen tidigare gar tjänstgjort eller nu i vårt stift, säger Ragnar Persenius.