Politisk strid om Uppsalas p-avgifter

Både SD, M och KD vill sänka p-avgifterna i Uppsala. Priset är för högt. Flera partier vill ha en fri p-timme.

Flera partier vill göra det billigare och lättare att parkera i Uppsala.

Flera partier vill göra det billigare och lättare att parkera i Uppsala.

Foto: Emma Sofia Olsson

Parkering2019-09-22 20:30

En motion av Sverigedemokraterna har satt fokus på parkeringsfrågan. SD anser att dagens avgift på 35 kronor per timme är för hög och bör sänkas till 25 kronor. Partiet vill också att parkering ska vara gratis den första timmen. Syftet är att skapa mer liv i centrum som SD menar många undviker på grund av p-kostnaderna.

Mittenstyret har avslagit motionen med motiveringen att sänkta p-avgifter skulle göra det svårare att hitta en p-plats i stan. Det skulle i sin tur kunna leda till att fler kör runt och letar parkering, med försämrad stadsmiljö som följd.

SD:s motion fick stöd av KD:s Jonas Segersam. Moderaterna anser också att p-avgifterna är för höga och vill utreda en lägre nivå. 

– Inom KD tycker vi att det gått över styr med p-avgifterna. Det är orimligt dyrt. Att stå en hel dag kostar 350 kronor. Att i stället kunna göra det för 250 kronor är stor skillnad, säger Jonas Segersam.

Han tycker också att kommunen tar ut avgifter under för lång tid på dygnet. Fredags- och lördagskvällar borde det inte vara någon avgift alls.

Finns det inte risk för att bilkörningen ökar med lägre avgifter och med det klimatbelastningen?

– Vi anser att man ska bygga ut kollektivtrafiken, gärna med spårvagn, och förbättra möjligheterna att cykla i stan.  Det gör att folk väljer att inte ta bilen. Vi vill inte ha piska utan morot.

Stefan Hanna, som tidigare ledde Centerpartiet, vill att hela p-frågan utreds. Han tycker det är rimligt att bilisterna får en halvtimmes fri parkering om cyklisterna ska erbjudas 24 timmars fri parkering i kommunens nya p-hus för cyklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!