Sent på kvällen måndagen den 9 april detonerade en kraftig explosion utanför socialförvaltningens lokaler på Valthornsvägen i Gottsunda. Smällen var kraftig och kunde höras ända ut till Sunnersta och andra delar av södra Uppsala. Ingen person skadades men ödeläggelsen var stor utanför socialtjänstens lokaler och Gottsunda kyrka.

En dryg vecka har gått och ingen person har kunnat bindas till brottet, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi arbetar vidare med förundersökningen och hämtar in information som kan leda fram till att en gärningsman kan identifieras eller gripas. Vi har genomfört dörrknackning och pratat med butiksägare. Ända från början har vi också vädjat till allmänheten om att få in fler vittnesuppgifter, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Bara ett dygn efter explosionen i Gottsunda, natten till onsdagen den 11 april, inträffade ytterligare en kraftig explosion i Uppsala, den här gången utanför livsmedelsbutiken Uppsala Orienthus. Delar av husfasaden sprängdes bort och en person skadades av glassplitter i samband med detonationen. Inte heller här har den pågående förundersökningen lett fram till ett gripande.

Polisen misstänker att bägge sprängattentaten har planerats i förväg och utesluter att det rör sig om några olyckshändelser.