När det slutgiltiga valresultatet hade landat var kraftmätningen mellan alliansen och de rödgröna jämn. Därmed vann SD vågmästarrollen.

Samtalen mellan partier har pågått lågintensivt sedan dess, där S har efterlyst ett blocköverskridande samarbete, och alliansens L konsekvent vägrat sätta sig i en kommunledning beroende av SD.

Nu kommer beskedet av Erik Pelling (S) att S, L och MP sitter i "regelrätta förhandlingar":
- Inget av de block som vi vant oss vid har förmåga att få igenom sin budget och då måste vi hitta en ny konstellation. Jag ser att det finns förutsättningar för det i mitten.  
S, L och MP får ju inte egen majoritet - varför får inte V vara med?
- Jag tror inte att vi får ihop ett mittensamarbete då.
Är det Liberalerna som har sagt nej till det?
- Ja, jag tror att det skulle bli svårt att få det att fungera, säger Erik Pelling till P4 Uppland.

Mohamad Hassan (L) säger till UNT att förhandlingarna med S och MP är ett resultat av att alliansen har uttömt sina försök till att styra kommunen.
- Vi har utrett på längden och tvären. Vi försökte locka över röda-gröna partier - det gick inte.
Sveket att lämna Alliansen skulle vara lättare att bära än sveket att samarbeta med SD, menar Hassan.
- Tittar vi på matematiken har de rödgröna fler mandat. Sen har vi ett SD som sitter och väntar på inflytande. Skulle Alliansen gå fram utan röd-gröna-partier skulle vi göra oss beroende av SD. Vill andra göra det är det fritt fram, men vi är inte attraherad av den lösningen. Vi kommer aldrig samregera med SD.

Men för att kunna bilda koalition med S och MP gäller nu att hitta gemensamma lösningar i sakfrågor.
- Där måste vi hitta varandra. När det gäller skolan ser vi att S och L har närmat sig varandra på lokal och riksnivå. Tittar man på satsningar på stödfunktioner till exempel ser man att vi liknar varandra, lärarnas arbetssituation detsamma.
- Att vi sitter i regelrätta förhandlingar innebär att vi provar det kortet och ser om vi kan komma överens om att bilda ett mittenalternativ. Men det finns både stora och små saker vi måste komma överens om.