På uppdrag från Gud

Maria och Björn Bladbäck har missionerat i Uppsala i drygt 20 år. Under resans gång har de blivit både utskällda och belönade för sitt arbete.

24 maj 2013 16:41

För många Uppsalabor är Maria och Björn Bladbäck två bekanta ansikten. I 18 år har det gifta paret nattvandrat på Uppsalas gator som en del av Livets Ords sociala arbete, en församling som de varit med i sedan 1989.
– Livets Ord kom som en frisk fläkt för det kristna Sverige. Inte för att det var något nytt utan för att Livets Ord handlar om traditionell kristen tro och därför gick vi med, säger Maria Bladbäck.

Enligt henne och Björn Bladbäck sätter församlingen Bibelns ord i fokus på ett sätt som få andra gör. Bland annat ordet mission - Guds uppdrag till människan att sprida evangeliet.

Att missionera har därför varit en stor del av deras engagemang i församlingen. I början av 1990-talet handlade det om att knacka dörr. Något som inte alltid uppskattades.
– Folk som vi knackade på hos kunde bli irriterade och det kan jag förstå i dag. Men det var absolut inte vår mening att tränga oss på, intentionen var god, säger Maria Bladbäck.

Björn Bladbäck nickar instämmande:
– Vi tror att Gud har skapat jorden. Att man föds och dör en gång, och att man har en fri vilja. Vi vill berätta om Jesus därför att vi vill ju inte att människor ska förgås. Var och en som tror får evigt liv, säger han.

I dag är det annorlunda, nu arbetar de med så kallat street mission. Minst en gång i månaden ger sig paret ut i Uppsalanatten iförda församlingens knallgula jackor för att nattvandra. Mitt i city erbjuder de gratis fika och låter människor själva komma fram och välja om de vill prata om Gud och Jesus.
– Och det gör också många. Det är väldigt sällan som någon kommer fram och är otrevlig. Sedan finns det så klart en del som bara vill ha en kopp kaffe, men många öppnar verkligen upp sig för oss. Ibland frågar jag om de vill att jag ska be för dem, säger de ja så gör jag det, säger Maria Bladbäck.

Nattvandringen handlar dock inte bara om att prata om tro, utan även om att förebygga bråk och farliga situationer. Paret har flera gånger skjutsat hem överförfriskade ynglingar och gripit in i handfasta situationer så som pågående misshandel. 2009 utsågs Björn Bladbäck till Uppsalas trygghetshjälte och fick motta ett stipendium på 10 000 kronor av Länsförsäkringar i Uppsala.
– Vi nattvandrar för att vi tycker det är viktigt, vi tror vi kan göra en skillnad. Kan man hjälpa en människa är det inte förgäves. Så länge som det känns meningsfullt kommer vi att hålla på., säger Björn Bladbäck.

Läs mer om Livets Ord i UNT:s pappersutgåvor 26 maj och 27 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Lindvall