Opinionspris för test om asylprocessen

Uppsalapastorn Micael Grenholm prisas för kunskapstest byggt på Migrationsverkets frågor till asylsökande som konverterar.

Micael Grenholm har utsetts till Årets opinionsbildare av tidningen Dagen.

Micael Grenholm har utsetts till Årets opinionsbildare av tidningen Dagen.

Foto: Adam Wrafter/TT/Pressbild

Uppsala kommun2019-11-21 13:01

Det är den kristna tidningen Dagen som för hans arbete med webbtestet ”Är jag kristen nu?” har utsett Micael Grenholm till Årets opinionsbildare 2019. Det var i början av året som testet, som han skapat tillsammans med programmeraren Andreas Lundström, lades ut på internet och på kort tid gjordes av mer än 100 000 personer.

– Det blev mycket större än vad vi hade räknat med, säger Micael Grenholm och berättar att ytterligare 100 000 personer har gjort testet i dagsläget.

Testet bygger enligt honom på frågor som Migrationsverket har ställt under intervjuer med konvertiter, i syfte att besluta om konverteringen är ”genuin”. ”Kan du berätta lite om vad som står i Matteus 10:34?” och ”Hur många delar består Nya testamentet av?” är några exempel på frågor.

– Vi ville uppmärksamma godtyckligheten i Migrationsverkets bedömningar av konvertiter. De fokuserar för mycket på sina egna intervjuer och sakkunskaper om kristendomen. Sedan lägger de inte alls lika mycket vikt vid om personen exempelvis är döpt och besöker kyrkan regelbundet, säger Micael Grenholm.

För att kunna bedöma hur genuin en konvertering är vill han att Migrationsverket, när det gäller trosfrågor, i högre grad konsulterar experter.

– Precis som läkare får komma med utlåtanden gällande medicinska frågor borde teologer få komma till tals när det gäller religion. Och det gäller alla livsåskådningar – söker någon asyl på grund av sin ateistiska övertygelse måste det också bedömas på ett rättssäkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!