Odlare får ha tillfälliga växthus

Många av Uppsalas fritidsodlare kommer att tvingas riva sina växthus. Men nya regler ger ändå möjlighet till växthusodling på odlingslotter.

Permanenta växthus på odlingslotter måste nu bort, enligt kommunens nya regler. Däremot tillåts tillfälliga växthus.

Permanenta växthus på odlingslotter måste nu bort, enligt kommunens nya regler. Däremot tillåts tillfälliga växthus.

Foto: John Hällström

Uppsala kommun2019-11-20 15:34

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen om nya regler för fritidsodling i Uppsala kommun. Som UNT tidigare berättat innebär ändringarna bland annat att den högsta tillåtna höjden för drivbänkar och växthus på odlingslotter sänks från 1,5 meter till 0,9 meter, något som odlarföreningarna varit kritiska till.

– Hur kan man införa regler som inte överensstämmer med hållbarhet? Det som skulle behövas är snarare regler som är mer tillåtande än i dag vad gäller växthus, sade fritidsodlaren Elisabet Alphonce i Luthagen, en av många som har ett växthus på sin odlingslott.

Enligt kommunen är ett 1,5 meter högt växthus inte tillåtet enligt plan- och bygglagen eftersom det går att vistas i. Därför ska det räknas som en byggnad och då krävs bygglov. 

I det regeldokument som kommunen nu klubbat står att det under växtsäsongen är "tillåtet att sätta upp nedmonterbara växthus, skydd mot skadedjur eller liknande om de inte kräver bygglov".

Kommunalrådet Rickard Malmström (MP) säger att det handlar om ett förtydligande och att de nya reglerna är till för att främja odlingen i Uppsala, som han menar att det finns ett stort intresse för.

– De tidigare reglerna var otydliga. Det har hela tiden varit tillåtet med tillfälliga växthus, men reglerna har misstolkats och det är nu tydligare vad som gäller, säger han.

De nya reglerna börjar gälla omedelbart och har en planerad införandetid på ett år så att odlarföreningarna ska få tid att åtgärda växthus som är för höga.

Odlingsregler drivbänkar

En drivbänk får uppföras, men ska utformas så att skada på människor och djur inte kan uppstå. Den permanenta delen på drivbänken får inte vara högre än 0,9 meter. Höjden på drivbänken räknas från marknivån på omkringliggande mark. Det är alltså inte tillåtet att gräva ur eller fylla upp marken för att kunna ha en högre drivbänk.

Det är under växtsäsongen tillåtet att sätta upp nedmonterbara växthus, skydd mot skadedjur eller liknande om de inte kräver bygglov.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!