Ny vattenläcka på samma plats

En ny vattenläcka har uppstått på den plats i Uppsala där ett rör sprang läck i fredags. Flera hushåll är nu åter utan dricksvatten.

1 september 2019 11:26

– Vi vet ännu inte om det är den nya ledningen som sprungit läck. Mer troligt är väl att läckaget finns på den gamla delen av ledningen, säger Jonathan Sohl, kommunikatör på Uppsala vatten.

Den nya läckan inträffade på söndagsförmiddagen. Den gamla läckan lagades så sent som natten mot söndagen och vattnet kunde åter kopplas på.

LÄS MER: "Det forsade in som en flod"

Det nya läckaget innebär att vattnet på nytt stängts av till de hushåll som varit utan vatten tidigare i helgen, efter fredagens jätteläcka i stadsdelen Ekeby. Det gäller flera hushåll i studentbostäder på Luthagsesplanaden samt adresser på S:t Johannesgatan. Vattentankar finns sedan tidigare utställda i de berörda kvarteren.

BILDEXTRA: Läckan skapade kaos

UNT TV: Här forsar vattnet fram

Vid 15-tiden var det mesta av grävarbetet klart för att kunna komma åt det skadade rörpartiet. För den sista biten krävdes utpumpning av vatten och mer handgripligt rensande.

– Man är lite less på det här nu. Mentalt är det tråkigt för oss och det är jobbigt för kunderna som nu blivit av med vattnet igen efter att vi fick igång det igår, säger Lars Stenström, beredskapsledare för Uppsala vatten på plats ute vid läckan.

Hittills har uppemot 750 ton jord grävts upp och körts bort under arbetet. I nuläget kommer man inte fylla igen hålet när röret väl bytts ut.

– När man gräver ut såhär mycket lera så reser sig först marken lite, för att sen sjunka ner igen när det fylls i. Det kan påverka rören ytterligare, så får vi ihop det här nu så kommer vi inte fylla i förrän vi har hunnit tänka till lite om hur vi ska gå vidare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist Joakim Dahlbäck