Nioåring i Uppsala vägrade slöja - blev slagen

En nioårig flicka i Uppsala har misshandlats av sin mamma för att hon vägrat bära slöja, enligt vad hon berättat för polisen. Den nydömda mamman vill nu ha hem sin flicka som omhändertagits av socialtjänsten.

11 december 2016 00:00

Det var i september som den nioåriga flickan berättade för sin lärare vid en Uppsalaskola att hon flera gånger utsatts för våld i hemmet. Enligt flickan hade hon blivit slagen med tillhyggen av sin mamma som även dunkat hennes huvud i väggen. Orsaken var att hon inte ville ta på sig slöja.

Flickan hävdade att även pappan var delaktig i brottet genom att uppmana mamman att slå dottern hårt.

Uppgifterna ledde till ett omedelbart omhändertagande och hon placerades i jourfamilj.

När flickan togs till polisförhör var hon klädd i slöja. Vid nästa förhör någon månad senare kom hon dock utan slöja och förklarade att hon inte längre tänkte bära plagget.

En lärare berättade för polisen att nioåringen hade tagit av sig slöjan i skolan men tagit på sig den strax innan hemgång och då verkat rädd för upptäckt.

Flickan hade ärr på kroppen som enligt rättsläkare kunde ha orsakats av yttre våld.

I november dömdes mamman av Uppsala tingsrätt mot sitt nekande till villkorlig dom för misshandel av dottern. Sedan mamman släppts från häktet har hon överklagat omhändertagandet. Hon begär att dottern ska återvända hem men flickan vill inte lämna jourhemmet.

Förvaltningsrätten skriver att föräldrarna inte verkar kunna sätta sig in i dotterns situation. Domstolen menar att hennes hemförhållanden måste utredas närmare av socialtjänsten och under tiden ska tvångsvården fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters