Malmberg slutar som ordförande i UKK

Niclas Malmberg (MP) har bett att få lämna posten som ordförande för Uppsala konsert och kongress.

Niclas Malmberg

Niclas Malmberg

Foto: SvenOlof Ahlgren

Uppsala kommun2019-11-18 16:49

– Jag har lagt ned väldigt mycket tid på att få ordning på verksamheten och nu känner jag att jag inte mäktar med det. 

Så kommenterar Niclas Malmberg (MP) det faktum att han nu lämnar posten som ordförande i UKK:s styrelse. Han gör det efter att inte ens ha varit ordförande i ett år, en tid om präglats av stor turbulens, där vd Lena Åberg Frisk i höstas slutade sitt jobb efter att personal riktat hård kritik mot hennes ledarstil. Även om Lena Åberg Frisk valde att lämna vd-posten själv fick hon ett avtal om ersättning som gav henne bättre villkor än om hon fått sparken. Avtalet skrevs på av Niclas Malmberg.

– När jag tog uppdraget som ordförande präglades UKK av väldigt omfattande arbetsmiljöproblem. Jag har jobbat intensivt med att få ordning på detta och det är nu helt löst. UKK befinner sig i dag i en mycket bra situation, säger Niclas Malmberg. 

Hans beslut ska ha föregåtts av ett beslut av den politiska ledningen inom Uppsala stadshus AB om att göra en översyn av styrningen av UKK. Uppsala stadshus AB är ägarbolaget bakom alla kommunala bolag och leds av kommunledningen.

 – Vi har beslutat att se över hela styrelsens sammansättning och profil, men också sådant som ägardirektiven. I det har Niclas Malmberg valt att lämna, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen och Uppsala stadshus AB.

Ville du att Niclas Malmberg skulle fortsätta?

– Det har inte funnits någon sådan diskussion. Jag kan bara konstatera att han valt att sluta nu, säger Erik Pelling.

Vad tänker du om att han väljer att lämna uppdraget?

– Att det är hans beslut och att jag förstår det. Det har varit en väldigt tuff period.

Enligt Erik Pelling har även mittenstyrets styrelseledamöter valt att lämna sin platser.

Varför behövs den här översynen av verksamheten nu?

–  UKK har tio framgångsrika, men inte problemfria år bakom sig. Bland annat har man haft ekonomiska problem. Nu inför att en ny vd kommer har vi chansen att göra den här översynen. Det vore oansvarigt av oss att inte göra det.

Enligt källor till UNT har såväl högeroppositionen som Vänsterpartiet från var sitt håll satt press på minoritetsstyret i mitten att agera, exempelvis genom att upplösa hela styrelsen. Men enligt Erik Pelling har inte majoritetsförhållandena spelat in. 

– Nej, det har varit turbulent och jobbigt, och tiden är därmed rätt för oss i ägarbolaget att göra den här genomlysningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!