Under den värmande solen och Uppsalavårens behagliga tio grader monterades den digitala klockan, som räknar ner till den sista april, på Carolina Rediviva.

– Man får vårkänsla när den kommer upp, säger Sofia Ljungman, kommunikatör vid Uppsala Universitet, som jobbar för fullt med förberedelserna inför det stora valborgsfirandet omkring universitetet.

Klockan räknar ner till 15.00 den 30 april då tusentals vita studentmössor kommer att höjas till skyn för att hälsa våren välkommen.

– Från balkongen höjer universitetsrektor Eva Åkesson sin studentmössa och vinkar till alla som samlats. De i sin tur vinkar tillbaka innan de sätter på sig mössorna som ett starttecken för våren, säger Sofia Ljungman.

Traditionen har sina rötter i tidigt 1900-tal men fick sin nuvarande form när dåvarande rektor Torgny Segerstedt höjde studentmössan på 1950-talet som ett sätt att hälsa våren välkommen. Under årens lopp har det traditionella firandet utvecklats en hel del. Sedan 2016 sjunger Orpheis drängar på trappan utanför Carolina Rediviva och firandet utanför universitetsbiblioteket har bara blivit större och större.

– Polisen uppskattar det till att mellan 30 000 och 50 000 personer samlas utanför universitetsbiblioteket. En siffra vi hoppas på även i år, säger Sofia Ljungman.