"När ska kommunen kunna sätta ner foten?"

Frågan om ett islamiskt center har satt fingret på en svår fråga för kommunen: vad går att göra om man vill sätta stopp för en verksamhet?

Therez Almerfors (M) menar att ansökan om att få uppföra en byggnad där det ska ligga ett islamiskt center inte är komplett och därför ska stoppas.

Therez Almerfors (M) menar att ansökan om att få uppföra en byggnad där det ska ligga ett islamiskt center inte är komplett och därför ska stoppas.

Foto: UNT arkiv/Staffan Wolters

Uppsala kommun2019-09-18 07:30

På torsdag avgörs frågan om tillstånd för Dawastiftelsen att uppföra en byggnad där ett islamiskt center ska finnas. Therez Almerfors (M), 2:a vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden, säger att ärendet startat en stor diskussion om vilka befogenheter en kommun har när man är tveksam till verksamheters inriktning.

– När ska man kunna sätta ner foten? Och vem på kommunen kan göra det? Här hittar vi skäl att säga nej, ansökan är inte komplett. Det här är en verksamhet vi inte vill ha i Uppsala kommun.

En som säger sig förstå oron som många har inför den här etableringen i Stenhagen är Miljöpartiets ledamot i nämnden Lars Friberg. Men han och partiet avser ändå att rösta för ett bygglov.

– Mötes- och religionsfriheten är grundlagsskyddade rättigheter och vi i nämnden är förtroendevalda att följa de demokratiskt fattade lagar och regler som styr vårt samhälle. Det finns ingen grund i plan- och byggnadslagen för att förvägra detta bygglov, skriver han i ett mejl till UNT.

På samma sätt resonerar både ordföranden Ylva Stadell (S) och vice ordförande Anders A Aronsson (L). Principdiskussionen har varit intensiv, säger Anders A Aronsson. Han kallar argumenten för att hindra en etablering genom att använda plan–  och bygglagen för ologiska.

– Människorna finns ju kvar med sina åsikter och attityder även om de inte får uppföra en viss byggnad. Är det något man inte sympatiserar med måste det i så fall lösas på annat sätt. Och förekommer olagligheter blir det en fråga för polisen, säger Anders A Aronsson.

Karta: Stenhagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!