"Männen blir rädda för unga tjejer"

Kommentarerna dundrade in på söndagen efter att vi publicerat artikeln om klimataktivisten och Uppsalabon Nora Sverredal på Facebook. Och det är vi glada för; debatt är ju underbart, tycker vi på redaktionen.

Lotta Frithiof har en teori om personangrepp.

Lotta Frithiof har en teori om personangrepp.

Foto: Madeleine Andersson/ Tomas Lundin

Krönika2019-11-12 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att människor tänker efter och framför sina åsikter är sådant som vi gillar. Det kom in mer än 200 konstruktiva inlägg i klimatdebatten som uppstod på Facebook. 

Nja, riktigt så blev det ju inte. Inläggens antal stämmer men många av dem var hånfulla och elaka personangrepp mot 19-åriga Nora Sverredal. Till exempel kunde de handla om hjärnceller. Vår redaktör Martina Lindvall gick in och bad alla använda en respektfull ton.   

Personangrepp börjar bli mer vanligt än ovanligt liksom att hatstormar blåser upp mot kvinnor, speciellt unga tjejer, när de tar plats och uttrycker sig. Tydligaste exemplet just nu är förstås 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Hon, som talat inför FN och får stora delar världen att lyssna, har blivit verbalt påhoppad av två presidenter. Och det är inte så att männen ifrågasätter hennes fakta. 

Nej, USA:s Donald Trump twittrade ironiskt: ”Hon verkar vara en ung lycklig flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se!” Medan Rysslands Vladimir Putin, om än med lite mer hyfs, försökte förminska henne genom att slå fast att hon är utnyttjad av någon med egna intressen.  

Inte av samma maktdignitet förstås, men äldre svenska män verkar också vilja förlöjliga Greta. En del ringer till Sveriges radios program "Ring P1" medan andra vrålar i andra kanaler. 

Man kan undra varför? Varför beter de sig så omoget? Troligtvis känner de sig rejält hotade och inser att något omkring dem håller på att förändras, något som kan påverka deras egen position och innebära en maktförlust. Männen blir rädda för unga tjejer och kvinnor som inte ber patriarkatet om lov. 

Behöver jag tillägga att både Greta eller Nora är smarta och slipade, och vände situationen till sin fördel? Greta tog revansch på Trumps spefulla tweet, genom att ta bort några ord och lägga den i sin twitterprofil: ”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”, står det numera i fältet som beskriver hennes person.  

Nora Sverredal passade på att bemöta inläggen och skrev att hon gärna besvarade frågor om klimatet i Facebook-flödet. Så gör bara den som vill ta tillbaka kommandot och bestämma i vilken riktning strålkastaren ska lysa.