Länets vattenkvalitet är inte tillräcklig

De flesta sjöar och vattendrag i Uppsala län uppfyller inte EU:s krav på god ekologisk status. Detsamma gäller för vattnet vid havskusten.

De flesta sjöar och vattendrag i Uppsala län uppfyller inte EU:s krav på god ekologisk status.

De flesta sjöar och vattendrag i Uppsala län uppfyller inte EU:s krav på god ekologisk status.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala kommun2019-10-16 16:02

De främsta orsakerna till att merparten av länets yt- och grundvatten inte får godkänt är övergödning, miljögifter och ”fysisk påverkan”. Det skriver länsstyrelsen i Uppsala län – som nyligen har genomfört en kvalitetskontroll av vattnet – i ett pressmeddelande. Med fysisk påverkan avses bland annat byggande av dammar och vattenkraftverk.

Gunilla Lindgren är miljöutredare på länsstyrelsen i Uppsala län och har varit med och genomfört kvalitetskontrollen. Hon berättar att länsstyrelsen genomför en vattenkvalitetskontroll vart sjätte år. Men även om tidigare resultat också har visat att vattnet inte håller måttet tycker hon att det tidigare har hänt väldigt lite i frågan.

– Efter våra kontroller har man sett att det har varit dåligt och tagit fram åtgärdsprogram – men sedan har inget hänt. Men de senaste åren har det faktiskt börjat ställas mer krav, säger Gunilla Lindgren.

Vad gäller övergödning beskriver hon hur det orsakas av flera olika faktorer.

– Det beror dels på utsläppen från industrier, reningsverk och enskilda avlopp. Men även jordbruket påverkar – inte bara på grund av gödsling, utan också genom att fosforpartiklar frigörs när man plöjer eller på andra sätt bearbetar jorden.

Gunilla Lindgren framhåller att vattenkvaliteten är viktig för den biologiska mångfalden, men även för människors hälsa.

– Det handlar om att ha en hållbar samhällsutveckling. Vi vill ju leva någonstans där vi kan bada och dricka vattnet utan att bli sjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!