­– Många ungdomar har tankar och åsikter om samhället omkring dem, men känner att ingen lyssnar. Vi hjälper dem att få sina röster hörda, säger Fredrik Norén från Barnombudet i Uppsala län.

Under fredagen och lördagen står han i Gottsunda centrum tillsammans med kollegorna från föreningen och berättar för barn om deras rättigheter. Till hjälp har de barnrättsmaskinen.

­– Vill du prova att trycka på knappen? frågar projektledaren Josefin Högberg en pojke som passerar med sin mamma.

Artikelbild

| Josefin Högberg från Barnombudet i Uppsala berättar om barnkonventionen och barns rättigheter för åttaåriga Ayham Hamad.

Pojken, som heter Ayham Hamad och är åtta år, tittar frågande upp på sin mamma innan han försiktigt och något skeptiskt trycker på en av de fyra röda knapparna.

Den stora, färgglada lådan plingar till och blinkar. Ut kommer en gul lapp. På den står det: "Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre". Orden är en sammanfattning av en av Barnkonventionens fyra grundprinciper.

LÄS MER: 30 år med barnen på sin sida

Förutom att barnen och ungdomarna ska få reda på sina rättigheter, är Barnombudet på plats för att visa att de finns och vad de kan hjälpa till med.

Artikelbild

| Laiba Ibnat, 3,5 år, tyckte det var spännande att trycka på knappen på Barnombudets barnrättsmaskin.

­– Om till exempel en ung tycker att det behövs en ny cykelväg kan vi visa personen hur man förmedlar det till de som bestämmer. Jag tänker att det enda sättet att minska politikerföraktet är att få förståelse för hur det demokratiska systemet fungerar och varför det tar tid från förslag till verklighet, säger Fredrik Norén.

Efter att maskinen väl börjat blinka går den i ett. Fler barn vill trycka på knappen.

Artikelbild

| Barnkonventionens fyra grundprinciper.

– Alla barn har rätt att trycka på knappen, säger Josefin Högberg och skrattar.