"Kan bara säga att det är jättebeklagligt"

Flera rutiner tycks ha brustit när Katti tvingades gå i åtta dagar med sitt döda foster i magen. Det konstaterar en chef på kvinnokliniken på Akademiska.

11 april 2019 08:00

När ett foster har dött i magen är rutinen att sätta igång förlossningen så fort som möjligt. Det uppger Gudlaug Sverrisdottir, sektionschef på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset.

– Det handlar oftast om några dagar, men att behöva vänta så länge som åtta dagar är väldigt ovanligt. Vi försöker alltid att ge en tid så nära som möjligt. Om kvinnan tycker att den tiden är för långt bort lägger vi i regel in henne en dag som redan är full, även om det kan bli svårt personalmässigt, säger hon.

Så vad gick fel den här gången?

– Det vet jag inte. Jag kan bara säga att det är jättebeklagligt. Vissa dagar är det väldigt mycket på avdelningen, men det ska inte den enskilde drabbas av.

Har ni för lite personal?

– Alla avdelningar på sjukhuset har ju brist på sköterskor.

Även om det kan vara väldigt påfrestande psykiskt att gå med ett dött foster i magen är det inte farligt fysiskt, enligt Gudlaug Sverrisdottir. Hon säger att kejsarsnitt inte är möjligt så tidigt i graviditeten.

– Det är livsfarligt för kvinnan.

Om det var så att Katti och hennes man skickades hem utan någon information om den kommande förlossningen, om vad som händer med barnet efter förlossningen och utan att få kontaktuppgifter till kurator är det helt emot rutinerna, säger Gudlaug Sverrisdottir.

– Vi försöker göra vårt bästa för att ta hand om kvinnor som är i den här krisen och vi har en kurator kopplad till avdelningen.

Gudlaug Sverrisdottir tycker att det är bra om Katti gör en patientanmälan som kvinnokliniken i så fall får ta del av.

– Då kan vi titta närmare på fallet och vad som kan ha brustit i våra rutiner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow