Skådespelare, ingenjörer och personer i universitetsvärlden är några exempel på yrkesgrupper där det under hösten har startats upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier. Nu har turen kommit till journalistbranschen. Under parollen #deadline har kvinnor mobiliserat sig i en sluten grupp på Facebook. Tusentals kvinnor har skrivit under uppropet och uttryckt sitt stöd. Dessutom har vittnesmål från drabbade personer samlats in och tanken är att dessa ska publiceras i media. Hundratals kvinnor uppges ha hört av sig och berättat om sina erfarenheter. Dels via gruppen men även via mejl.

– Det handlar om allt från sexuella trakasserier i ord och handling till rena våldtäkter, säger Emma Lindqvist som tillsammans med sin syster Johanna startade gruppen.

Vad hoppas ni att det här ska leda till?

– Att vi får fler kvinnor och icke-binära att stå upp för sig själva och säga ifrån, och att alla män förstår vad de här strukturerna innebär. Väldigt många män pratar om att de inte ens förstår om de sagt eller gjort något fel. Att de börjar fundera är ett steg i rätt riktning, säger Emma Lindqvist.

Flera Uppsalajournalister ställer sig bakom uppropet.

– Jag har inte blivit utsatt personligen. Men jag har sett det ske på flera av mina tidigare arbetsplatser. Enligt min uppfattning är det ett stort problem och när man läser berättelserna i gruppen blir man chockad, säger frilansjournalisten Johanna Stenius.

– Journalistbranschen är en otrygg bransch med mycket otrygga anställningar. Man känner sig kanske ännu mindre trygg om att berätta om sånt här på arbetsplatsen eftersom man är rädd att inte få jobba kvar, säger Uppsalajournalisten Julia Burman Görans.

UNT:s vd och chefredaktör Kalle Sandhammar uppskattar initiativet:

– Jag tycker att det är väldigt bra att frågan uppmärksammas även i vår bransch, som givetvis inte är bättre än någon annan. Det är min övertygelse att de många kränkningarna inte är enskilda händelser utan konsekvensen av osunda kulturer och bristande jämlikhet. Ytterst handlar det om makt, säger han.

Josef Nylén är journalistklubbens ordförande på UNT, och han anser också att #deadline-uppropet behövs.

– Säkerligen är journalistskrået lika drabbat av den här typen av trakasserier och otrevligt beteende som alla andra branscher, säger han, och påminner om att problemet uppmärksammats inom mediebranschen tidigare under hösten.

– Det som är nytt nu är berättelserna om saker som kvinnliga journalister råkat ut för ute på fältet. Det har hänt att kvinnliga kolleger kommit tillbaka till redaktionen och berättat om saker som jag uppfattar som manliga härskartekniker

Förekommer det sexuella trakasserier på UNT:s redaktion?

– Inte som jag känner till, men därmed inte sagt att det inte förekommer. Och om det skulle vara så skulle jag vilja att det kom till min kännedom. UNT har nolltolerans mot alla former av sexuella trakasserier, säger Josef Nylén.

En bild som bekräftas av UNT:s vd och chefredaktör:

– Vi har inga kända fall internt här på UNT, vilket förstås känns bra. Men vi har ändå haft en heldag, där vi pratat med personalen i smågrupper om kränkningar och trakasserier. Detta är något man måste jobba med fortlöpande, säger Kalle Sandhammar.