Intresset för solceller ökar i länet

En tredjedel av Uppsala läns invånare kan tänka sig att använda solceller för att generera energi.

24 juni 2019 15:07

Det är Vattenfalls "Solindex" som visar hur mycket solenergi som kan produceras under den förutsättningen att alla villor i länet utrustas med solpaneler. 386 miljoner kilowattimmar skulle räcka till att försörja samtliga villor i Enköping och Heby kommun med ström under ett år. Undersökningen som ligger till grund för siffrorna är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Vattenfall.

– Vi har tagit fram Solindex för att visa hur bra förutsättningar Sverige har för solenergi, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen har potentialen ökat med 9,5 procent mellan 2017 och 2018 i Uppsala kommun, vilket också gör Uppsala till den kommun som har bäst förutsättningar i länet. Resultatet visar att 33 procent av invånarna i Uppsala län kan tänka sig att använda sig av solceller.

– Det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för solenergi. Under stora delar av året har Sverige långa dagar som ger mycket sol, dessutom ökar solcellernas verkningsgrad i vårt relativt svala klimat, säger Jonas Stenbeck.

Kapacitet för solenergi

Uppsala län ligger på 10 plats i landet när det kommer till bäst förutsättningar för solenergi. Bäst i landet är Västra Götalands län.

Kommuner i Uppsala län rangordnade efter bäst förutsättningar:

1. Uppsala

2. Enköping

3. Östhammar

4. Håbo

5. Tierp

6. Knivsta

7. Heby

8. Älvkarleby

Kommunerna är rangordnade efter hur många kilowattimmar per kvadratmeter som respektive kommun har förutsättningar till att generera.

Källa: Vattenfall / Sifo

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!