I helgen håller Vänsterpartiet i Uppsala län sin valkonferens. Listan till riksdagen toppas efter provvalet av Emma Wallrup följt av Ilona Szatmari Waldau och Jonas Karlsson.

I det senaste valet var Emma Wallrup den enda kandidaten för Vänsterpartiet i Uppsala län. På torsdagen framkom det att hon har polisanmälts för ofredanden av sin partikamrat Jens Holm bara några dagar innan valkonferensen när partiets första namn ska fastslås. Hon har svarat på anmälan med att anmäla honom för förtal och trakasserier.

LÄS MER: Riksdagsledamot från Uppsala polisanmäld

Artikelbild

| Lars Thor.

– Det har ju inte inträffat inom vårt distrikt, utan inom riksdagen. Därför har vi inte varit medvetna om hur omfattande det har varit. Riksdagsledamoten är kontaktpersonen till distriktsledningen här, men vi har ändå inte vetat hur allvarligt det har varit. Att man har försökt lösa det här genom att inte tala om vad som har hänt för att skydda personerna känns som en misslyckad strategi just nu, säger Lars Thor.

Hur ser du på anmälningarna?

– Det har varit svårt att lösa det här som Emma kallar konflikt och det som Jens kallar trakasserier. Jag kallar det också trakasserier. Om man som Emma säger att man har blivit sexuellt trakasserad, då är det konstigt att man fortsätter att skicka sms och mejl till den mannen i fem år. Det är extremt konstigt.

Om hon nu har gjort det här, varför har ni inte stängt av henne?

– Hon är vald som riksdagsledamot och man kan inte plocka bort en sådan. Det är i princip omöjligt.

Men det går väl att utesluta henne från partiet?

– Det kan jag inte svara på. Partiet har som inställning att man inte ska vara en dömande enhet, utan att sådana här saker ska polisanmälas direkt och lösas den vägen.

Men ändå har det gjorts utredningar…

– Ja, det var en oberoende arbetsrättsjurist som gjorde den. Och det var en sak att tackla det. Men det blir svårt eftersom Emma säger att Jens ljuger hela tiden.

Både Emma Wallrup och Jens Holm, som tillhör Stockholms kommuns valkrets, är engagerade i miljöfrågor i riksdagen. Holm är ansvarig för dessa frågor i partiet.

– Det finns ingen politisk tvistefråga, det här är något personligt, säger Lars Thor.

Nytt toppnamn till riksdagslistan väljs vid partiets valkonferens lördag 17 februari.