Tidigt i söndags morse anmälde en kvinna att hon utsatts för våldtäktsförsök på en gångväg intill Mikaelskyrkan i centrala Uppsala. Helgen innan anmäldes två våldtäktsförsök mot unga kvinnor i Slottsbacken i Uppsala. Samma natt anmäldes en våldtäkt utomhus i Gottsunda. Enligt polisen var tillvägagångssättet likartat vid de tre händelser som rubricerats som våldtäktsförsök. Polisen utesluter därför inte att en och samma person ligger bakom överfallen.

Socialtjänst, nattvandrare och ordningsvakter i Uppsala ser inte några tecken på att kvinnor i centrala Uppsala känner större otrygghet efter händelserna. Gruppen Nattvandring.nu Uppsala city gjorde sin senaste vandring i fredags kväll, innan det senast anmälda överfallet.

– Vi var en grupp ute till klockan 23 men vi upplevde att det var väldigt lugnt. Vädret spelade säkert sin roll men vi såg inte heller att det fanns någon ökad oro efter händelserna som varit tidigare, säger Magnus Möllerström som startat gruppen.

Artikelbild

| Ingen oro. Socialtjänst, nattvandrare och ordningsvakter i Uppsala ser inte några tecken på att kvinnor i centrala Uppsala har känt större otrygghet efter den senaste tidens överfall.

Inte heller kommunens socialtjänst har nåtts av någon ökad oro bland unga kvinnor. Men Hilde Wiberg, verksamhetschef inom socialtjänstens förebyggande barn- och ungdomsarbete, konstaterar att unga flickor och kvinnor generellt kan uppleva otrygghet helgkvällar och -nätter:

– Överlag finns en oro bland unga tjejer som är ute på kvällar. Det kommer alltid fram några som frågar om vi kan följa dem till bussen, men vi har inte märkt någon specifikt ökad otrygghet de senaste veckorna, säger Hilde Wiberg.

Ordningsvakterna som på kommunens uppdrag patrullerar i Uppsala centrum rapporterar inte heller om ökad oro eller otrygghet. Deras rutiner eller patrulleringsrundor har inte ändrats:

– Vi går en och en halv mil i hela Uppsala city och fortsätter på samma sätt med det arbetet. Vår personal har inte märkt någon ökad oro bland Uppsalaborna, säger Micael Larsson, vd för All-Bevakning, som utför uppdraget.

Uppsalapolisens presstalesperson, Lisa Sannervik, manar till lugn.

– Det finns ingen anledning till oro, däremot ska man göra kloka val. Om man är ute sent är det alltid bäst att välja vägar som är belysta, och där andra människor rör sig om det är möjligt, säger Lisa Sannervik.