Hundskor efterfrågas i kylan

Bort med tassarna! Hundar vill inte ha skor på sig, men i minusgrader har nöden ingen lag. Den stränga vinterkylan har väckt intresse för hundskor.

6 januari 2011 17:56

Sveriges Radio Väst rapporterar att den stränga vinterkylan orsakat så pass stor efterfrågan på hundskor att de tar slut på lagren.
– Det har ökat flera hundra procent i vinter jämfört med förra vintern, säger en strålande glad Gunder Modén, ägare av hundskotillverkaren Doggers, till TT.

Företaget säljer till djursjukhus och butiker. En av bästsäljarna är en sko tillverkad i naturgummi klädd inuti med fleecefoder.
– Det finns jättestora hundar som vägrar att gå ut när det är kallt. Snön byggs upp under trampdynorna som blir alldeles röda. Dessutom blir det problem när hundarna kommer in med massa salt och modd i huset, säger Gunder Modén.

I de smådjursbutiker som UNT kontaktat i Uppsala är skorna inte slutsålda, även om någon saknar vissa storlekar.
– Vi har ett normallager med skor till ett par hundar. Det är ingen jättestor efterfrågan, säger försäljaren Angelica Thelin.

Försäljaren John Talbot säger att skorna bara fungerar för vissa hundar.
– Andra hundar vägrar att gå i dem. De får ingen känsla mellan tassen och marken. Det är lite som om du skulle ta på dig skor med 20 centimeter tjocka sulor.

Varken dvärgschnauzern Tage eller någon annan hund i centrala Uppsala hade skor på sig i onsdagens snöväder.
– När det var som kallast stod han så här, säger Agneta Wesslén och håller upp sin vänstra hand.
Hon tänker inte låta försäljarna sko sig på Tage.
– Jag lyfter upp honom i stället och när det är riktigt kallt får vi se till att hålla oss i rörelse.

Den japanska tjockpälsade akitan Foxi tycks helt oberörd av vintervädret.
– Den här tjejen fryser inte. Vi sköljer bara bort saltet från tassarna, säger matte Marika Andersson.

Dvärgpudeln Franz-Lucas som gnyr lite ängsligt ska få skor inom kort. Men om de funkar vet inte matte Fredrika Falkestav.
– Man får plocka upp honom och värma tassarna ibland.

Annika Bergström, chefsveterinär vid universitetsdjursjukhuset i Ultuna, säger att hundar reagerar väldigt olika på vinterkylan.
– Saltet är ett stort problem. Har hunden sprickor i tassarna så behöver man spola av dem efter promenaden.
Somliga hundar är känsliga för vassa isbeläggningar på marken och tål inte kylan generellt. Hon tror ändå på andra lösningar än skor, till exempel någon salva för tassarna.
– Håll igång hunden, lämna den inte stillasittande i bilen och se till att den har en väst eller jacka när det är kallt ute.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT/Daniel Jansson