Hon går emot KD:s nomineringskommitté

Nuvarande regionrådet Anna-Karin Klomp (KD) kandiderar till förstaplatsen på regionlistan, trots att nomineringskommittén föreslår henne som tredje namn på listan.

12 januari 2018 16:11

Som UNT rapporterade på fredagen så föreslår KD:s nomineringskommitté att Björn-Owe Björk, 41, kommunalråd i Knivsta och Mimmi Westerlund, 24, politisk sekreterare i Uppsala ska toppa Kristdemokraternas regionlista inför valet.

Jonas Segersam, ordförande för nomineringskommittén anser att det blir ett bra samarbete med både två nya och en mer erfaren regionpolitiker i toppen för KD.

Men nu säger Anna-Karin Klomp att hon kandiderar till översta platsen på listan ändå.

– Inget är bestämt förrän 20 januari då medlemmarna på nomineringsstämman har sagt sitt. Orsaken till att jag väljer att fortsätta kandidera till regionrådsposten är att jag tydligt vann provvalet till regionen. Jag fick 25 förstaplaceringar medan Björn-Owe Björk bara fick 14, säger Anna-Karin Klomp.

Hon säger att hon känner att hon har starkt stöd hos väljarna.

Bland argumenten som nomineringskommittén fört fram om Björn-Owe Björk och Mimmi Westerlund är att de varit framgångsrika i bland annat kommunvalet i Knivsta och inom KD:s ungdomsförbund KDU.

Anna-Karin Klomp framhåller att även hon varit framgångsrik i tidigare val.

– Jag har varit med och fått majoritet i landstinget vid två val och vid det senaste valet var KD enda partiet i alliansen som gick framåt.

Det är viktigt att det finns erfarenhet från sjukvårdsfrågor och andra regionfrågor hos politikern i toppen, säger Anna-Karin Klomp.

Hon håller med Jonas Segersam om att det också är viktigt med nya krafter inom regionen.

– Men vi kan ha ett bra samarbeta mellan nya och erfarna företrädare även om vi inte har en ny person på förstaplatsen till regionen, säger Anna-Karin Klomp, som bland annat varit ordförande i regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd.

Jonas Segersam, ordförande för nomineringskommittén, svarar nu att det interna provvalet i partiet var ganska jämnt.

– Vi har vägt samman flera faktorer, inte bara resultatet från provvalet. Men provvalet var mycket jämnt. Räknar man inte bara förstaplatser utan totala poäng så fick Anna-Karin 490 poäng och Björn-Owe 413 poäng, säger Jonas Segersam.

Prioriterar ni inte erfarenhet i partitoppen?

– Jo, men vi har gjort en samlad bedömning och vi tycker att Anna-Karin Klomp är en bra kandidat också. Samtidigt tror vi att våra två kandidater skulle betyda ännu mer för resultatet. Vi har också tänkt på att gruppen ska vara bra sammansatt. Vi anser att det blir bra med Björn-Owe Björk som ledare av gruppen, säger Jonas Segersam.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa