Hårdrockfans kan stoppa katastrof

Dansande hårdrockfans kan hjälpa till att identifiera riskzoner bland stora folkmassor innan katastrofer sker. Det påstår forskare från Uppsala universitet i en ny studie.

24 november 2016 08:21

I studien som publiceras i tidskriften Physical Review Letters har David Sumpter, professor i matematik vid Uppsala universitet, tillsammans med doktoranden Arianna Bottinelli utvecklat ett digitalt verktyg för att förutse storskaliga rörelser i simulerade stora folksamlingar.

Projektet startade som en studie av hur man "moshar" under hårdrockskonserter. Mosh är en dansstil som går ut på att utövaren dansar med höga knän och flängande armar. Det är även vanligt att de som "moshar" hoppar in i varandra och utdelar knuffar. Dansen separerar kraftfullt folkmassan och skapar områden nära scen där folk är tätt packade.

– Studien handlar om hur människor samlas i en slumpmässigt packad grupp. Fysiska kontakter kropp mot kropp är grunden för potentiellt farliga kollektiva rörelser. Vårt arbete visar hur vi kan identifiera annalkande risker utifrån vilka som rör varandra, säger Arianna Bottinelli, som lett studien, i ett pressmeddelande.

När de sedan analyserade resultatet upptäckte de direkta likheter med hur det ser ut vid uppror, demonstrationer och stora reor.

En av de farliga rörelser som kan uppstå är så kallade densitetsvågor – när publiken likt riktiga havsvågor gungar fram och tillbaka.

– Densitetsvågor kan kasta människor mot väggar, eller pressa människor mot varandra i mitten av folksamlingen. Det kan också helt plötsligt uppstå ett tomt utrymme bredvid dig som du inte är beredd på och gör att du ramlar ner på golvet. Så sluter sig publiken ovanför dig och du kan inte komma upp igen, säger Arianna Bottinelli till TT.

I nästa steg vill forskarna applicera modellen på videodata i realtid.

– Om vi kan använda datoriserade metoder för att se individers rörelser så kan vårt analytiska verktyg användas i säkerhetsarbetet och varna arrangörer för potentiella allvarliga händelser innan de uppstår, säger Arianna Bottinelli.

Enligt forskarna är uppmärksamhet a och o när det kommer till säkerhet. Deras råd till allmänheten är att vara uppmärksam på omgivningen och att försöka röra sig bort från de tätaste platserna för att sprida ut folksamlingen något.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa