I lördags valde Vänsterpartiets distriktsombud i Uppsala län att behålla Emma Wallrup som etta på riksdagslistan inför det kommande valet i höst. Något som har väckt stor uppmärksamhet medialt, både lokalt och på riksnivå. Särskilt då riksdagsledamoten Jens Holm (från Stockholm kommun) inför det polisanmälde Wallrup för ofredanden som ska ha pågått i sex års tid med samtal, sms och mejl.

En av demsom deltog på valkonferensen – och som nu har hoppat av alla sina roller i partiet är Yekbun Alp.

– Jag tycker att det är viktigt att man förstår det här lite djupare, som utifrån vad Emma själv har berättat där hon hävdar att hon har utsatts för en metoo. Jag tycker att det är ett stort hån mot alla kvinnor som har blottat sig och delat med sig av sina berättelser, säger Alp som inte känner Jens Holm personligen.

Artikelbild

| Sören Bergqvist.

Nu lämnar hon sin post som vice distriktsordförande efter två år i protest mot att Wallrup står kvar som etta på listan.

– En person som trakasserar en annan ska inte få toppa en lista. Hade det varit en man hade man sparkat ut honom för länge sedan, fortsätter Yekbun Alp.

LÄS MER: Lars Thor (V) avgår som distriktsordförande

Under det den förlängda valkonferensen informerades ombuden om situationen.

Artikelbild

| Emma Wallrup.

Ändå valde flertalet att ge Emma Wallrup sitt stöd.

– Det berodde enligt mig på hur Emma målade upp konflikten, att det är hon som är offret och att hon bara vill rädda världen. Hon hävdar att det är partiledningen med partisekreteraren Aron Etzler i spetsen som vill få bort henne, säger Alp.

I ett brev till valberedningen, som UNT har tagit del av, skriver Jens Holm att han bedömer Emma Wallrup vara ”psykiskt sjuk och är i behov av vård”.

– Jag frågade henne på valkonferensen om varför hon ville ha kontakt med sin så kallade förövare. Hon svarade då bara att om hon fick prata med honom en enda gång så kommer allt att bli bra. Då är man inte frisk. Det kan man inte vara, säger Yekbun Alp.

Är ditt avhopp definitivt?

– Jag kommer inte att stå till förfogande till att bli omvald. Jag hoppar av helt och hållet nu. Inte från partiet, men från alla uppdrag i Uppsala. Det gäller så länge som vi har en sådan person som etta. Jag kommer göra comeback med glädje när hon är borta.

Sören Bergqvist, ärregionråd och gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget. Han var en av de 17 som stod bakom Emma Wallrup under helgens omröstning.

– Jag argumenterade för att det här inte var några nya uppgifter eller nya omständigheter. Därför tycker jag inte heller att det behövdes en ny omröstning och riva upp det tidigare beslutet, säger Bergqvist.

LÄS MER: Riksdagsledamot från Uppsala polisanmäld

Hur ser du på anklagelserna?

– Jag uppfattar det som att det är en personlig konflikt med två olika perspektiv som ställs mot varandra. Och exakt vad som har hänt eller inte har hänt är svårt för oss att reda ut. Det har pågått länge också.

Vad gör Emma Wallrup till en bra riksdagsledamot för Uppsala län?

– Jag tycker att hon har haft väldigt tydligt fokus på miljö och klimat, vilket är något som vi behöver i partiet. Jag har inte hört något klagomål om hennes arbete i riksdagen.

Till UNT svarade Wallrup med att hon själv är den som har utsatts för sexuella närmanden av Jens Holm och att hon har för avsikt att polisanmäla honom för förtal och trakasserier.

– Jag kommer att vara ärlig och rak med att det har varit en metoo inblandad, sa hon till UNT.

17 ombud röstade för att Emma Wallrup fortsatt skulle vara etta, medan 14 röstade emot och att partiet skulle göra en ny kandidatprocedur. 2 ombud lade ned sina röster.

UNT har sökt Emma Wallrup.