Två fimpröstare finns i stan just nu. En vid på Stationsgatan vid Resecentrum och en på Stora torget. De ingår i ett projekt som Uppsala kommun driver för att minska nedskräpningen.

– Fimpar är Uppsalas vanligaste skräp. Genom fimpröstaren vill vi locka folk att inte slänga sin fimp på marken. De är uppsatta på platser där många fimpar mycket, säger Sofia Hellström, projektledare för projektet Renare Uppsala.

Att rösta är enkelt. Fimpröstaren har två hål lagom stora för en fimp. Den som tycker valborg är roligare än Kulturnatten stoppar in fimpen i hålet för valborg, och vips är röstningen klar. Lådan på Stora torget visar att det just nu står ganska jämnt mellan valborg och Kulturnatten. Hur det slutar återstår att se.

– Vi byter ut frågorna varannan vecka. Det ska vara något som engagerar. Under valet kunde man rösta på de två politiska blocken - de rödgröna vann.

Är det här verkligen effektivt för att minska nedskräpningen?

– Folk använder fimpröstarna så vi ska skaffa fler. Men det är bara en del i kampanjen. Vi försöker hitta olika sätt att få folk att ändra sitt beteende i vardagen, bland annat genom släckplattor på våra soptunnor. Det gör att folk fimpar där och slänger fimpen i tunnan i stället för på marken, säger Sofia Hellström.

Varje omröstning redovisas på Uppsala skräpkörs Facebooksida och på Instagram.