Han upptäckte rådjurskid i trädgården

När Gunnar Westmark såg tre nyfödda rådjurskid ute i trädgården i Sunnersta gick han ut för att filma ett av dem. Och det skrämde inte direkt bort det lilla livet – i stället började det gå rätt emot honom.

17 juli 2019 21:00

Det var på midsommaraftonskvällen som Gunnar Westmarks fru upptäckte att ett rådjursrå precis hade fött tre kid ute i trädgården. Han gick ut och filmade ett av dem, och blev förvånad över dess orädda reaktion:

– Jag stod och filmade på väldigt nära håll och det gick rätt emot mig. Och en bit bort stod mamman och kallade på det, berättar han.

Filmen blev inte särskilt lång, eftersom Gunnar Westmark inte ville störa mamman och hennes nyfödda för mycket. Och kanske är det den hänsynen som gjort att trädgården i Sunnersta har blivit ett populärt tillhåll för rådjur.

– För några år sedan kunde en av våra grannar faktiskt se själva födelsen av några rådjurskid. Och samma hona som jag filmade var också här i vintras med förra årets avkommor, berättar Gunnar Westmark.

Årets ungar har även de hunnit med några återbesök vid sin födelseplats, även om de nu är mycket mer skygga än när de precis hade kommit till livet. Men att lägga ut mat till dem finns det enligt Gunnar Westmark inget behov av.

– De hittar vad de behöver och kan äta det mesta i trädgården.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö