För snart tre veckor sedan brann Gottsundaskolan ner och över 500 elever stod utan skola. På ingenjörs- och designföretaget ÅF i Uppsala har några av eleverna under veckan bland annat fått designa sin drömskola från grunden. Isabella Kurdi och Clara Brodin, båda 15 år, är två av dem.

– Vi fick själva komma med idéer och bestämma allt ifrån hur det skulle vara uppbyggd, hur det skulle se ut estetiskt till temperaturen inne i skolan, säger Clara Brodin.

Att komma överrens om vad eleverna vill ha i sin skola verkar ha gått ganska lätt. Bra temperatur inne i lokalerna var en sak som var viktig för alla.

Artikelbild

| En modell av skolan utskriven från en 3D-skrivare.

– Det ska vara fräscht och finnas platser där man kan umgås med varandra, säger Isabella Kurdi.

I elevernas drömskola skulle varje årskurs vara i varsin del av byggnaden. I kanterna av skolan vill de ha rum med glasväggar, så att det kommer in mycket ljus, som samlingsplatser där man kan umgås klasserna emellan. Skolgården ska vara som en innergård, helst med en basketplan. Eleverna vill även införa ny teknologi, till exempel att istället för att ha vanliga lås på skåpen ska man kunna läsa av fingeravtryck.

– Vi vill även ha mer tillgång till eluttag eftersom vi precis hade fått datorer, fortsätter Isabella.

Eleverna har fått skriva ut en modell av skolan i en av företagets 3D-skrivare.

Artikelbild

| Nio elever från Gottsundaskolan har under sin praovecka fått vara på företaget ÅF i Uppsala.

För eleverna har det varit svårt att inse att Gottsundaskolan är borta.

– Man har inte riktigt fattat än. Det känns som om skolan bara håller på att renoveras och vi väntar på att få komma tillbaka, säger Isabella.

De tycker båda att praoveckan kom lämpligt eftersom det skapar mer rutin än deras tillfälliga scheman.

– Det är kul och det känns som om de verkligen lyssnar på våra åsikter här, säger Clara.